„Mindenki visszavágyik, aki már volt egyszer a Bordalfesztiválon”
2021. augusztus 14. / Pavlovics Ágota

Káprázatosan gazdag az a zenei kincs, amelyet az ókortól kezdődően a szőlő és a bor ihletett kultúrákon és földrészeken keresztül. A Pécsett minden év szeptemberében megrendezett Bor­dal­fesz­tiválokon 1993 óta többezer férfi énekes hirdette a bor és a borivás szépségeit. Az egyedülálló
hangulat garanciái a mámorító kórusok, a kitűnő magyar borok és persze a lelkes közönség. A rangos eseményről a Bartók Béla Férfikar élén 1980 óta álló Prof. dr. Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnaggyal, a Pécsi Tudományegyetem dékán emeritusával, egyetemi tanárral, a Bordalfesztiválok művészeti vezetőjével beszélgettünk.
[kep3]
Tavaly október végén a magyar verséneklés és kóruskultúra nemzetközi megismertetése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (Polgári Tagozat) kitüntetésben részesült, amihez szívből gratulálok. Mit tekint eddigi művészi pályafutása legnagyobb eredményének?
L. T.: Egyet nem tudnék kiemelni, több területen dolgoztam, ahogy a díj indoklásában is szerepel, kó­ru­sok­kal és a versénekléssel ismertté vált Szélkiáltó együttessel, de a szakmai Liszt Ferenc-díj mellett a legbüszkébb arra a dupla CD-re vagyok, amely a Hungaroton Kiadó gondozásában jelent meg, és Kodály Zoltán összes férfikari művét tartalmazza. A lemez megjelenése világpremier volt 2010-ben, a Bartók Béla Férfikart én vezényeltem.

Manapság divat Magyarországon jó bort inni, Pécsett pedig tradíció, hogy a nemzetközi kórusversenyeken számos díjat nyert Bartók Béla Férfikar, amelynek ön a karnagya, szeptember végén Pécsre és környékére invitálja Európa és a világ férfikarait, népzenei előadóit a Bordalfesztiválra. Miben lesz azonos és miben más az idén szeptember 24-26. között megrendezésre kerülő jubileumi, XXV. Bordalfesztivál?
L. T.: Egészen pontosan 3 világfesztivál volt eddig, a mostani pedig a XXV. Európai Bordalfesztivál. Az eddig megrendezett fesztiválokra 36 ország 3000 férfiénekese jött el. Sajnos az idei Fesztivál más lesz, mert a külföldi együttesek egy része lemondta a fellépését május végén a járvány miatt. Megértem őket, mi is csak egy hónapja kezdtünk el próbálni. Azért nagy ünnepet próbálunk csinálni. Az idei rendezvény szeptember 24-én Villányban kezdődik pincekoncertekkel, ahol magyar férfikarok, énekegyüttesek lépnek fel. A születésnapi gála műsora pedig Carl Orff Carmina Burana című művének a zeneszerző által két zongorára, hat ütőhangszerre és kórusra írt, különleges, ritkán hallott változata lesz. Vasárnap szüreti felvonulás, kirakodóvásár színesíti a programot. Minél több érdeklődőt várunk, nagy örömünkre, mindenki visszavágyik, aki már volt egyszer a Bordalfesztiválon.

Hamvas Béla azt írja A bor filozófiája című művében: „…helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát hallgat és képekben gyönyörködik…” Mit gondol az író szavairól?
L. T.: Előadásaim előtt gyakran használom ezt a Hamvas-idézetet, mert a művészet érzékenységére tanít, meghatározza az élethez való viszonyulásunkat. Egy nagyszerű bort megkóstolni művészi teljesítménynek is tekinthető, a bor készítése összetett feladat, és a művészet is erről szól. Richard Wagner így fogalmazott: A művészet hivatása, hogy pótolja az életet, melyet nélkülözünk.

A bordalok a bor szeretetén túl mit jelentenek az Ön számára?
L. T.: A művészet és a bor az emberiség nagyszerű alkotásai, isteni ajándék mindkettő, erősítik egymást. A zenetörténet tele van bordalokkal, de nem mindegy, milyen bordalt énekel az ember és hogyan. Amikor elindítottuk a Bordalfesztivált, a kétkedők azt mondták, egy-két évig tart majd csupán, és most a XXV.-re készülünk. A kórustagok azt szokták mondani, jobban ízlik a bor, ha énekelünk. Egy külföldi újságíró pedig azt írta rólunk, a Bartók Béla Férfikar énekesei a bordaléneklés professzorai. Fontos, hogy elmondjam, a Bartók Béla Férfikar 75. születésnapjának megünneplése a járvány miatt elmaradt, 2022-ben 77 éves lesz a kórus, amit februárban a Pannon Filharmonikusokkal együtt fogunk megünnepelni.

Ön volt a lassan félévszázados születésnapjához érkező Szélkiáltó együttes egyik alapítója, indulásukkor a versek megzenésítését tűzték ki célul, köztük sok a bor megbecsüléséről szól. Hol hallhatjuk a közeljövőben a zenekart?
L. T.: A Szélkiáltó együttes a Zsolnay Negyedben a Szamárfül Fesztiválon augusztus 28-án lép fel, és meghívást kaptunk a Szigetvári Zrínyi Napokra is.

Úgy tudom, Ön idén Szigetvárnál jóval messzebbre is készül a Pécsi Egyetemi Kórussal, akiknek a vezetője.
L. T.: Idén ünnepeljük a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját, ebből az alkalomból szeptember 28. és október 5. között amerikai turnéra megyünk. A floridai Daytona Beach az első állomás, ahol egy óriási, óceánparti szabadtéri színpadon lépünk majd fel a Hungarian Summiton, aztán következik Buffalo, a Niagara Egyetem, ahol Kossuth Lajos szobrának avatásán fogunk énekelni, majd New Brunswickba utazunk, ahova az ott élő magyar közösség meghívására látogatunk el, végül New Yorkban fogunk énekelni, a jubileumi esten, ahová magyar és amerikai műsort viszünk. Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos népdalfeldolgozásait, Kossuth-nótákat, részletet a West Side Storyból, amerikai népdal­fel­dol­gozásokat, Michael Jackson- és Queen-dalokat, úgyhogy széles a repertoár.

Végül arra szeretném kérni, ajánljon bordalokból összeállított férfikari koncertjeikhez borokat.
L. T.: Ahogy az ételekhez lehet borokat ajánlani, úgy a bordalokhoz is, például a Bánk bán keserű bordalához a magas kvalitású és magas tanninú Villányi Cabernet franc illik, a Borban az igazság című jól ismert operettslágerhez pedig egy könnyű kadarkát ajánlanék.