Két magyar filmes is bekerült az Oscar-díjakról döntő szervezetbe
2021. augusztus 14. /

395 új tagot választott idén az Amerikai Filmakadémia, köztük két magyar alkotót is meghívtak a szervezetbe. Rév Marcell az operatőrök, Bucsi Réka az rövidfilmes-animációs alkotók között ke­rült a szervezet tagságába, így ők is szavazhatnak ezentúl az Oscar-díjakról – írta meg a Variety.

Az Oscar-díjak odaítéléséről döntő Amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) évente bővíti tagságát a film­szak­ma különböző területeiről. Az idén ötven országból meghívott 395 tag között 89 Oscar-jelölt és 25 Oscar-nyertes van. Az akadémiához idén olyan rendezők csatlakozhattak, mint Lee Isaac Chung (Minari – A családom története), Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő), Alexander Nanau (Kollektíva) és Florian Zeller (Az apa), a színészek között felvételt nyert Robert Pattinson, Steven Yeun és Andra Day is.
Rév Marcell többek között az HBO Eufória című sikersorozatán dolgozik operatőrként, de ő jegyzi Sam Levinson utóbbi két nagy­já­ték­filmjét (Gyilkos nemzedék, Malcom & Marie), Mundruczó Kornél Fehér isten és Jupiter holdja című alkotásait. Emellett ő volt az operatőre Enyedi Ildikó Cannes-ban debütált új, A feleségem története című filmjének is.
Bucsi Réka animációs rendező nevéhez három díjnyertes kisfilm, a Symphony no. 42, a Love és a Solar Walk fűződik, jelenleg a Netflix The Witch Boy című animációs musicaljén dolgozik látványtervezőként. A bekerüléshez két ajánló kellett: Bucsi Réka esetében az egyiket az amerikai független animáció királya, Don Hertzfeldt írta Rékának, a másikat pedig a svéd spleen királynője, Niki Lindroth von Bahr, írta meg a Dotandline animációs szakblog.