Teljes őszi évadra készülünk – Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház
2021. szeptember 02. / Kékesi Raymund

a színpadon Pozsgai Zsolt hősei mellett Lenin, Kun Béla, Mátyás király, Nagy Lajos és a Vörös Pimpernel várják az Udvari Kamaraszínház történelem iránt érdeklődő látogatóit.
2021. szeptember 17-én a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Pozsgai Zsolt Zergetánc című da­rab­jának hivatalos premierjével újra megnyitja Pozsonyi úti színháztermének kapuit a közönség előtt.

A Habsburg hercegnő és a szenvedélyes fejedelem ország- és
sorsfordító küzdelmei a Zer­ge­tánc­ban

Bár az Erdélybe érkező Habsburg főhercegnő, Mária Krisztierna (a színpadon Stelly Zsófia) Erdély és a Habs­­burg-birodalom törökellenes szövetségét megpecsételő esküvőre készül Báthory Zsigmond fe­je­de­lemmel (Boros Ádám), a protestáns rendek a katolicizmus és a gyűlölt Habsburgok szálláscsinálóját látják benne A lakodalom létrejöttének érdekében a hercegnőnek előbb saját pozícióját és életét kell biztossá tennie. Hogy ez miképp sikerül és mi minden válik valóra Báthory, Bocskai és Erdély reményeiből, arra a szeptember 17-ei vagy az október 11-ei előadást megtekintve Ön is választ kaphat.

A vörös vírus ma is fertőz, ezért a kommunizmus valódi arcának bemutatását nem vehetjük le a színpadról. Szeptember 23-án a Tizenkilenc című előadásban feleségével és szeretőjével, va­la­mint magyar és külföldi követőivel Lenin is színre lép
Andrási Attila darabja megmutatja, hogy Dosztojevszkij XIX. századi ördögei a Tanácsköztársaság idején is itt voltak, azóta is köztünk élnek, és a kommunisták a mai napig úgy vélik, hogy az eszme és a párt érdekében minden gazemberség megengedhető. Lenin, Krup­szka­ja és Inessa Armand szerelmi hármasa ráadásul sokak számára új megvilágításba helyezheti a kommunista erkölcs fogalmát.

Rá egy hétre bemutatjuk a kommunizmus előzményeinek hi­te­les drámáját, a Tizennyolcat
Andrási Attila és társulata a szeptember 30-án és október 13-án meg­te­kinthető előadásban továbbgondolásra ösztönző, legendaoszlató képet fest az őszirózsás forradalom tra­gi­kus napjainak történéseiről és hangulatáról. Egyértelműen kiderül, hogy az őszirózsás forradalom árulók, idióták, gonosztevők és naiv emberek fordulata volt.

Piros szív, fehér hó, zöld remény: Halottak napjától virágvasárnapig
A Siposhegyi Péter által írt és Andrási Attila által rendezett október 18-ai előadás bemutatja, hogy a világháborút lezáró trianoni béke valódi békét hozott-e a Délvidéknek, vagy inkább folyamatos háborút az egymás alá és fölé kényszerített nemzetiségek közt.

Az uralkodó, a gyermek és a meg nem értett áruló: Mátyás és Janus
A Pozsgai Zsolt által írt és rendezett színdarabban visszautazunk 1472-be, amikor egy olyan össze­es­küvés bontakozik ki Mátyás (a darabban Kautzky Armand) ellen, melynek szervezői Mátyás fő bizalmasai és támaszai, azaz Vitéz János (Krizsik Alfonz) váradi és Janus Pannonius (Károlyi Krisztián) pécsi püspök. Hogy igazságkeresésük közben Mátyás miért mondhatja teljes joggal Janusnak, hogy „Költő vagy! Ne akard Te alakítani a politikát”, és mi minden derül ki Janusról és a gyermekágyi lázban 15 évesen el­hunyt Podjebrád Katalinról, arra a szeptember 27-ei és az október 17-ei előadás ad csattanós választ.

Új bemutatók és rendezések az őszi évadban
Októberben előbb Szabadkán, majd Budapesten mutatjuk be Sors-kanyar című táncos-drámai előa­dá­sunkat. Még ősszel közönség elé visszük az Orczy Emma bárónő A Vörös Pimpernel című regénye alapján írt történelmi-romantikus játékot, valamint Pozsgai Zsolt A király és a szűz című, IV. Béla korában játszódó kétszereplős drámáját, továbbá bemutatunk egy Nagy Lajos korában játszódó színdarabot. A Fehér Szarvas és a Kié ez az ország? című előadásainkat új szereplőkkel és átértelmezett rendezésben visszük színpadra.

Az mkuk.hu honlapon Ön is jegyet válthat színpadi és online előadásainkra, továbbá értesülhet vidéki fellépéseinkről, valamint a Millenniumtól Trianonig című filmsorozatunk harmadik részének megjelenéséről.