Jancsó 100 – Retrospektív filmklub vetítéssorozat Budapesten
2021. szeptember 08. /

Szeptember végén lenne 100 esztendős Jancsó Miklós, a filmtörténet egyik legizgalmasabb ren­de­zője. A budapesti Művész és Kino Cafe Moziban ősztől tavaszig havonta egy-egy alkalommal az ő filmjeit vetítik, beszélgetéssel kísért filmklub programok keretében.

A világhírű alkotó legendás filmjeivel, összetéveszthetetlen film­nyelv­ú­jító formai eszközeivel, különleges történelemszemléletével nagy ha­tás­sal volt kortársaira és az utókorra is: Jancsó életművéről ma is ódákat zeng számos elsőrangú külföldi művész, Martin Scorsesétől Alfonso Cuarónon át Jórgosz Lánthimoszig.
Születése 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó, nagy­sza­bá­sú sorozatra hívja a filmrajongókat Kovács Gellért Filmszerész újságíró. A budapesti Művész és Kino Cafe Moziban szeptembertől májusig minden hónapban levetítenek egy-egy Jancsó-mozit, di­gi­tá­lisan restaurált változatban vagy 35 mm-es filmszalagról.
A jubileumi mozizást nem mindennapi beszélgetések is kísérik, Jancsó pályájához, sokszor magánéletéhez is köthető alkotótársak, barátok, családtagok részvételével. A kilenc filmet fordított időrendben vetítik, „visszafelé haladva” ugyanis még izgalmasabb felfejteni a rendező kedvenc motívumait. Részletek: www.artmozi.hu