Már tudok olvasni – sorozat
2021. szeptember 08. /

Minden olvasó emlékszik az első olyan könyvre, amit egyedül olvasott el, arra az érzésre, amit akkor érzett, amikor becsukta olvasás után az első könyvet…
Ezt az élményt szeretnénk eljuttatni a gyerekekhez, segíteni őket abban, hogy az olvasás ne nyűg legyen az életükben, hanem egy olyan, életkoruknak megfelelő eszközökkel, szövegekkel alátámasztott élmény, ami végigkíséri őket egy varázslatos, olvasmányos világon keresztül.
A megújított Már tudok olvasni sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással, és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetők el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, melyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.
A kötetek három olvasási szinten érhetők el, hogy a gyerekek tudásuknak megfelelően a legmotiválóbb tartalmat és terjedelmet kaphassák.

[kep3]

Az első szinten könnyen követhető történet, 1-3 sor oldalanként, ismétlődő, rövidebb, szótagolt szavak találhatók nagy betűmérettel, több rajzzal és kevesebb szöveggel.
A második szinten fejezetekre tagolt történet, 4-10 sor oldalanként, egyszerű és bővített mondatok, hosszabb szavak, a nehezebb szavak szótagolása, szómagyarázat és azonos rajz-szöveg arány szerepel minden kötetben.
A harmadik szinten már hosszabb, bonyolultabb történet, de maximum 17 sor oldalanként, bonyolultabb mondat- és szószerkezet, szómagyarázat és több szöveg, kevesebb rajz található, mely ajtót nyit az olvasás világába.

Az olvasás a gyerekek jövőjének kulcsa és a mi felelősségünk!
Az olvasás fontosságát számtalanszor hangsúlyozták már szakemberek, nem véletlenül. Az olvasás vagy annak hiánya befolyásolhatja későbbi életünk során a tanulásunkat, eredményeinket, munkánkat, hiszen kevés olyan szakmát ismerünk, amit felelősségteljesen olvasás- és íráskészség nélkül végezhetünk el.

Anyanyelvi kompetenciák és szövegértő olvasás élményeken keresztül!
A sorozat elkészítésekor szakemberekkel közösen gondoltuk át és alakítottuk ki a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő történetek korosztálynak megfelelő szövegszerkezetét, a nehezen kiolvasható szavak szótagolt megjelenítését. Fontosnak tartjuk, hogy a szövegek lehetőséget nyújtanak a dif­fe­ren­ciá­lásra, felzárkóztatásra is. A pedagógusok munkáját is szeretné kiadónk segíteni, így weboldalunkon ta­lál­hat­nak letölthető segédanyagokat a kötetek feldolgozásához.

Sorozatunkról bővebb információt, videókat, ajánlókat, letölthető anyagokat a https://mora.hu/hir/mto oldalon talál.