Mūza Rubackytė és a Concerto Budapest
2021. szeptember 10. /

21. századi zongoraverseny koráltémával, valamint mambó és csacsacsa szimfonikus köntösben: a Concerto Budapest szeptember 30-i programjában a Müpában két igazi különlegesség fogja majd közre az egyik legnagyszerűbb Bach-concertót, a d-moll kettősversenyt, amelynek középpontjában ezúttal nem hegedűket, hanem vibrafonokat találhatunk.

Rácz Zoltán és a Concerto Budapest korokon és stílusokon átívelő koncertjén Krzysztof Penderecki kései nagy művében a szólista a kiváló litván zongoraművésznő, Mūza Rubackytė lesz. A Feltámadás az ezredforduló óta immár nemcsak Mahler II. szimfóniájának hívószava és ragadványneve, hanem Penderecki Zongoraversenyének is. A tavaly elhunyt lengyel mester a nagyzenekari alkotás központi eleméről a következőképpen vallott: „A korált közvetlenül a New York-i tragédia (2001. szeptember 11.) után komponáltam: tisztán emberi megrendülésből, s ugyanakkor a brutalitás elleni tiltakozás gesztusa gyanánt.”
Bach kéthegedűs d-moll versenyművét és annak szólóit már maga a komponista is áthangszerelte, ám a vibrafonra ő még nem gondolhatott. A dallamjátszó ütőhangszer megszólaltatója a koncertet irányító Rácz Zoltán mellett a zenekar ütőhangszeres szólistája, a tüneményes tehetségű Fábry Boglárka lesz. Végül Leonard Bernstein Szimfonikus táncai fogják elénk idézni Maria és Tony tragikus szerelmének, meg a Cápák (Sharks) és a Rakéták (Jets) gyilkos rivalizálásának történetét a West Side Storyból.

Müpa
09. 30., csütörtök, 19.30h