Szabó Dániel: Pázsint – Népzene Székelyföldről és a Felső-Maros mentéről
2021. október 20. /

Szabó Dániel a táncházmozgalom egyik legkeresettebb cimbalomművésze, zenetanár és et­nográfus is. Balogh Kálmánnál tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskoláját végzi. Számos formációban hallhatjuk visszatérően, így rendszeresen lép fel Berecz Andrással, Tímár Sárával,
Korpás Évával, Szirtes Edina Mókussal. Olyan különleges nagy­pro­dukciókban hallhattuk a közelmúltban is játékát, mint Födő Sándor: Kaddis című kompozíciója, amely az idei Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapján hangzott el, vagy az Ereim végei táncdráma ifj. Vid­nyán­szky Attila rendezésében.
Első önálló lemeze 2007-ben jelent meg Egetverő címmel, a Pázsint pedig a nyár folyamán látott napvilágot a Fonó gondozásában. A korongon olyan kiváló zenésztársakkal játszik együtt Szabó Dániel, mint Kacsó Hanga Borbála, Paár Julianna, András Orsolya, Mihó Atti­la, Nyitrai Tamás, Takács Ádám, Bede Péter, Salamon Soma, Papp Endre és Bognár András.
„A székelyföldi muzsika még szé­kes­fehérvári tanulóéveim során ma­gával ragadott, majd a vajdaszentiványi tánc- és zenetáborokban ért élményeim és a helyi muzsikusokkal való személyes találkozásaim mind arra ösztönöztek, hogy mélyebben kutassam ezt a páratlanul egyedülálló zenei világot. Az első nagy népzenekutató nemzedék, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László és kortársaik a 20. század legelején szinte kizárólag a Székelyföldön gyűjtöttek. Az itteni archai­kus dallamanyag tanulmányozása mérföldkőnek bizonyult a kutatás terén, és hozzájárult a magyar zene megreformálásához is. Úgy látom, hogy a táncházmozgalom kibontakozása óta a székely népzene hát­térbe szorult. Nem titkolt szándékom tehát, hogy felfedjem ennek a területnek népzenei sokszínűségét, és azt kiváló zenésztársaimmal együtt, hiteles formában tárjam a közönség elé.” – vallja Szabó Dániel.

A lemezek kaphatók a Fonó webboltjában és a terjesztőknél. www.fono.hu