Novemberi koncertek a Fonóban
2021. november 09. /

Huun-Huur-Tu: a tuvai torokéneklés nagymesterei
Aki járt már a Huun-Huur-Tu koncertjén, megtapasztalta azokat az ősi energiákat, amelyeket mozgósítanak a tuvai torokénekesek a színpadon. Tuva Szibéria déli részén, a mongol határon

fekszik. Az itt élő, türk-mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban, akár­csak életükben, központi szerepet játszik a természet, a környezet, az állatok. Különös énektechnikájuk során az énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. Az együttes alapító tagjai 1992-ben kezdtek közösen fellépni, de nevüket csak egy későbbi amerikai turné kapcsán vették fel.
A ′80-as évek végén az amerikai zeneetológus, Ted Levin Tuvában foly­ta­tott kutatómunkát, elsősorban a torokéneket, vagyis a „xöömei”-t vizs­gálta. Ekkor ismerkedett meg a Huun-Huur-Tu tagjaival, akiket később meghívott az Egyesült Államokba. A zenészeket kezdetben zavarta, hogy hallgatóságukat nem a zene, hanem a világ számára addig szinte teljesen ismeretlen, különös énektechnikájuk érdekli. Hamarosan azon­ban olyan népszerűek lettek, hogy Frank Zappával, majd a Kronos Quartettel, Ry Cooderrel, a The Chieftainsszel és L. Shankarral is dol­goz­tak együtt. Magyarországon többször jártak már, a Fonóba november 7-ei fellépésükkel térnek vissza.


Omer Klein Trio
a világ egyik legkeresettebb jazzformációja a Fonóban

Omer Klein határok nélküli zenész, akit a kritikusok „bámulatba ejtő” muzsikusnak neveznek. Nagy nem­zetközi visszhangot keltő, Fearless Friday (2015) című lemeze óta triója az egyik legkeresettebb jazzformáció. A Fonóba legújabb albumukkal, a 2019-es kiadású Radio Mediterannal érkeznek.
Omer Klein disszidens magyar szülők gyermekeként Netanyában született. Tel-Aviv után Bostonban, majd New Yorkban folytatta tanulmányait és hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált. Jelenleg Németországban él.
2007 nyarán a Zsámbék Jazz Openen lépett fel Herbie Hancock korábbi szaxofonosa, Eli Degibri kvar­tett­jével. Ekkor járt először Magyarországon. 2018-ban a német Grammy-díjnak nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. „Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye” (Süddeutsche Zeitung)
A Fonóba november 13-án érkezik triójával, zenésztársai: Haggai Cohen-Milo (nagybőgő) és Amir Bresler (dob).

[kep3]

Cimbalom Brothers / Marta Töpferová & Milokraj
November 12-én a Fonóban két világzenei különlegesség áll színpadra egy este.

Marta Töpferova generációjának egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzője. A Csehországból származó, fiatal korában az Egyesült Államokba vándorló Martát folyamatosan különféle kulturális befolyások érték. Zenei munkáját így cseh öröksége, illetve az amerikai spanyol közösségben megismert a latin-amerikai zene egyaránt meghatározza. Tanulmányait New Yorkban folytatta, ahol rátalált saját zenei hangjára, amely a latin-amerikai népzene és kelet-európai zenei gyökereinek sajátos ötvözete. Miután visszatért Prágába, elindította Milokraj („szeretett föld”) nevű projektjét, amely sajátos kulturális hátteréből merít. A Milokraj első CD-jét az Anděl-díjra (a cseh Grammy) is jelölték világzene kategóriában.
A Cimbalom Brothers exkluzív cimbalomduó két kiváló cimbalmostól, akik nemcsak virtuóz tudásukat, de testvéreiket is magukkal hozzák ebbe az egyedülálló produkcióba. Lisztes Jenő Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, és elkápráztatta a közönséget virtuóz cimbalomjátékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs – a Cimbaliband cimbalmos frontembere – az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi ezt az egyedülálló zenei projektet. Testvéreik, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, tamburabrács) teszik teljessé a formációt, amelynek első lemeze a nemzetközi toplistákon is remekül szerepelt.
Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova u. 3. / www.fono.hu