Új sorozatok kicsiknek és nagyoknak az Opera Eiffel Műhelyházában
2021. november 19. /

Az Opera világnapján – október 25-én – várhatóan hivatalosan is átadják a Magyar Állami Ope­raház új háttérbázisát a Kőbányai úton. Az egykori mozdonyjavítóból létrejött jelmez- és díszletműhelyek, próbatermek és játszóhelyek azonban az esti előadásokon kívül sokkal többet is
nyújtanak. Hétvégenként az idősebbeket operai filmklubok, kamarazenei programok és opera­ke­reszt­met­szetek, a gyermekeket pedig interaktív beavató előadások, ismeretterjesztő programok, valamint énekes és kézműves foglalkozások is várják. És ez még csak a kezdet…

ERRE VARRJ GOMBOT!
Az Opera vadonatúj Műhelyháza olyan manufaktúráknak is otthont ad, amelyek a kézügyesség finom mozdulatait igénylik. A két nagy varroda, a kalapos, a parókás és a cipészműhely szakavatott kollégáinak segítségével olyan tanfolyamot szervezünk, amely minden műhely életébe betekintést ad, és közben egy-egy mesterfogásra meg is tanítja a benevező gyerekeket és szüleiket.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Márk Tivadar jelmezcsarnok
Alkalmak minden hónap első szombatján 11:00 órától (60 perc)

FESTÉKTÜSSZENTŐ
Aki még nem látta, annak muszáj bejárnia az Opera festőtermét – és ez az Eiffel Műhelyházban található. Itt készülnek a hatalmas operaházi, Erkel színházi és Bánffy termi színpadok díszletei, a díszletelemek festései. Az Opera műhelyében festőművészek dolgoznak, és szívesen tanítgatják festeni a gyerekeket vagy akár az örök gyermekeket is.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Oláh Gusztáv festőterem
Alkalmak minden hónap második szombatján 11:00 órától (60 perc)

KISHATTYÚK TAVA
A fehér és a fekete hattyú története maga a klasszikus balett. Ha Csajkovszkij csodálatos muzsikája és az Opera balettegyüttese mellett felnövő kis táncosok mutatják be a balettek balettjét, az joggal tarthat számot a legkisebb – óvodás, kisiskolás – korosztály ér­dek­lő­désére, akik szüleikkel együtt vehetnek részt az interaktív balett­ma­kettban.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Hevesi háziszínpad
Alkalmak minden hónap első vasárnapján 11:00 órától (60 perc)

KINCSKERESŐK
Az operairodalom valaha sikeres, a központi repertoár szélein túl el­he­lyez­kedő műveit veszi célba az Opera pályakezdő énekeseinek új sorozata. Zongorás keresztmetszetek által elevenednek meg e darabok, értő felvezetéssel.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Hevesi háziszínpad
2021 októberétől minden hónap első szombatján 16:00 óra
Első előadás: Händel: Rinaldo

OPERAFILMKLUB
Az opera és a balett valóban képes a filmművészetet megtermékenyíteni, illetve a moziművészet is időről időre fontosnak érezte, hogy sajátos filmes eszközeivel ruházza fel az operát és balettet mint műalkotást. Ezekből az igazi mozifilmekből láthatnak az új vasárnapi matinéklub tagjai és akár egyszeri vendégei is válogatást Dolby Athmos hangzásban.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
2021. október 3. – Verdi: Otello (Zeffirelli) 11:00 óra
KAMARAMATINÉK
Egy zenekari muzsikus számára nemcsak a szimfonikus együttjáték lényeges és csiszolandó, hanem a zenei kisformák, a kamaramuzsika szépségeinek és igényes megoldásainak folyamatos felfedezése, tesztelése is. Az Opera magasan képzett zenekari művészei számára ezért is indít új kamarasorozatot.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Hevesi háziszínpad
A Kamaramatinék 2021 októbere és 2022 májusa között minden hónap utolsó vasárnapján, 11 órától hallhatók

SZÓLÓDÉLUTÁNOK
Az Opera zenekarának 210 művésze 16 különböző szólamba tömörül, és minden hangszernek megvannak a maga szólistái. Az ő szólóprogramjaik egyéni kvalitásaik legmagasabb színvonalát mutatják meg. A művészek műsorukat maguk választják.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Hevesi háziszínpad
A Hangszeres szólódélutánok 2021 októbere és 2022 májusa között minden hónap utolsó vasárnapján, 16 órától hallhatók.

DALDÉLUTÁNOK
Ha a szem a lélek tükre, akkor a daléneklés is az, tükrözi az énekes és az ő éneklésének egészét. Most, az Eiffel Műhelyházban előállt az a terem, amely érzékenyen világítva és díszítve alkalmas lesz a dal­délu­tánok sikeres befogadására, 120 vagy akár 150 néző előtt is, kiváló Steinway koncertzongora öblében – az Opera zongoraművészeinek, korrepetitorainak közreműködésével.
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Hevesi háziszínpad
A Daldélutánok 2021 szeptembere és 2022 júniusa között szombati napokon, 16 órától hallhatók
2021. október 16. – Daldélután Megyesi Schwartz Lúciával
2021. október 30. – Daldélután Bátori Évával