Salvador Dalí szürrealizmushoz vezető útja a mozivásznon
2021. december 03. /

December 16-tól érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely Dalí születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – tartó korszakra és a festő ifjúkorának helyszíneire: Figueresre, Barcelonára, Madridra és Párizsra fókuszál.
A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai köz­re­működésével elkészült film számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek Dalí gyermek- és fiatalkorára, amelyre nagy hatást gyakorolt bátyja kis­gyer­mek­kori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása. Először szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta mű­vé­sze­ti tanulmányait, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel ta­lál­kozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megismerkedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal. A film feltárja Dalí művészeti fejlődését és bemutatja a folyamatot, ho­gyan változott meg alkotói stílusa a hagyományosból az avantgárdba, és miként jött létre az az életmű, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.
A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a Destino című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai, az eredeti rajzok alapján. Az alkotás most látható első alkalommal mozivásznon.