Szente Vajk rendezésében érkezik az Oliver! című musical a Pesti Magyar Színházba
2022. január 04. /

„A nap – a ragyogó nap, amely nem egyedül a fényt, hanem új életet, reményt és frissességet hoz vissza az ember számára – tiszta és ragyogó dicsőségben robbant a zsúfolt városra. Költ­sé­ges színű üvegen és papírra szabott ablakon keresztül a székesegyház kupoláján és a korhadt hasadékon keresztül sugározza egyenlő sugarát.” (Dickens: Twist Oliver)
A Pesti Magyar Színház igazi világsikerrel nyitja a 2022-es évet, a Jászai Mari-díjas Szente Vajk rendezésében érkezik az Oliver! című musical a Hevesi Sándor téri teátrumba. Monumentális díszlettel és fülbemászó dallamokkal vár mindenkit új előadásával január 28-tól a Pesti Magyar Színház.

Charles Dickens nagy sikerű regénye, a Twist Oliver több művészt is megihletett már az idők során. Számos festmény és film alapjául szolgált az ikonikus alkotás. A brit Lionel Bart, aki 1960-ban nem akármilyen munkára vállalkozott: egymaga írta az Oliver! című musical szövegkönyvét és zenéjét, amivel kivívta mind a közönség, mind a szakma elismerését. Andrew Lloyd Webber egyenesen a „modern brit musical atyjának” nevezte Bartot. Az előadás 1963-ban, David Merrick rendezésében hatalmas sikerrel debütált a Broadwayn, majd egyike lett a világ legismertebb musicaljeinek.
Az előadást Magyarországon hosszú szünet után először a Pesti Magyar Színház mutatja be a Jászai Mari-díjas Szente Vajk ren­de­zésében.
„Az előadásunk során a hagyományos, történelmileg hű megközelítés mellett a modernitás, a 21. századi színpadtechnika és látványvilág is nagy hangsúlyt kap. Missziónk ezzel a darabbal az, hogy testközelbe tudjuk hozni a 19. századi Londont, annak ködös, veszélyes, realisztikus és sötét oldalával, miközben a jó olthatatlan világosságára és győzni akarására helyezzük a hangsúlyt. Mindezek mellett mintegy torzított tükörrel utat mutatunk nézőink számára ahhoz, hogy a darabban szereplőink által megélt életesemények hová vezethetnek, hogyan lehet elkerülni őket, illetve hogy mindig van esély az újrakezdésre.” – nyilatkozta a Pesti Magyar Színház szóvivője.
Az előkészületek már javában zajlanak Bravúros szereposztás várható, a címszerepben pedig két fiatal tehetséggel, Farkas Olivérrel és Holló-Zsadányi Normannal ismerkedhetünk meg. A darab fordítója Hamvai Kornél, a dalszövegeket Tompa Péter jegyzi. A monumentális díszletet Rákay Tamás álmodta meg, a jelmezek Kovács Yvette Alida nagyszerű munkájának eredményei. A koreográfus Túri Lajos Péter, az előadás zenei vezetője pedig Drucker Péter lesz.
A január 28-i bemutató nem mindennapi színházi élménynek ígérkezik. Az Oliver! című musical 12 éves kortól ajánlott. Tökéletes választás családok és a színház szerelmesei számára. Jegyek kaphatók a magyarszinhaz.jegy.hu weboldalon, a Magyar Színház szervezési irodájában, valamint a jegypénztárában.