A finn mozi legjava a Toldi Moziban és online
2022. február 03. /

Február 16-tól idén is változatos programmal várja a skandináv mozikultúra iránt érdeklődőket a Finn Filmnapok. A 8 kortárs finn filmet felvonultató válogatásból két filmet távmoziban, online nézhető formában is bemutatnak.

A FinnAgora és a Toldi Mozi együttműködésében megvalósuló filmnapok idei nyitófilmje a Tove című al­kotás lesz február 16-án, amely Tove Jansson finn-svéd író, festő, illusztrátor és képregényszerző, a világhírű Múminok mesesorozat alkotójának kalandos élettörténetét mutatja be. A vetítésen jelen lesz a címszerepet alakító Alma Pöysti színésznő is. A kiemelt vetítések közt szerepel még díjnyertes A vak ember, aki nem akarta látni a Titanicot című film Teemu Nikki rendezésében (február 19.) és a vete­rán finn rendező, Mika Kaurismäki legújabb, Gracious Night című alkotása (február 20.)
A filmvetítések mellett idén is változatos kísérőprogramokkal ké­szül­nek a szervezők. A fesztivál hagyományosan egy nyitóbulival indul, a Toldiban rendszeresen fellépő DJ-kkel. A szexuális és nemi kisebb­ségek képviseletéről a Háttér Society és a finn Seta Ry képviselőivel panelbeszélgetést szerveznek, a filmszakma iránt érdeklődők pedig részt vehetnek Teemu Nikki rendező mesterkurzusán. A fesztivál utolsó napján az elektronikus zenei projektekben mozgó Mákó Rozi és az animációs művész Mákó Bori audiovizuális előadását láthatja a közönség.

Részletes program: www.finnagora.hu