Online nézhető fesztiváldíjas francia filmek a MyFrenchFilmFestival keretében
2022. február 03. /

A nemzetközi online filmfesztivál itthon is elérhető válogatásprogramjában A-kategóriás fesz­ti­vá­lokon szerepelt alkotások kaptak helyet, amelyeket február 14-ig lehet megnézni az art filmekre specializált hazai streaming oldalon, a Cinego.hu-n.

Az idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi online film­fesz­ti­válon 10 egész estés és 16 rövidfilm kerül műsorra. Az alkotások mindegyike angol és francia felirattal érhető el, öt film pedig magyar felirattal is nézhető a Francia Intézetnek köszönhetően. A fesztivál idén hét tematikus blokkra osztotta műsorát: Francia iramban, Bátor ifjúság, Felkavart identitások, A vágy mozija, Éjszakai mesék, Voyage, Voyage, valamint a Gyereksarok szekciókban nézhetünk egész estés és rövidfilmeket.
A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról érkezik többek közt a Pireneusokban játszódó fantasy-horror-vígjáték Teddy és az 50-es évek libanoni polgárháborújában játszódó, szívszorító Libanon felett az ég. A Berlini Filmfesztiválról az őrült hangulatú road-movie-komédia, a Min­den­ki a fedélzetre! került be a programba, és látható lesz a rangos nemzetközi animációs fesztivál, az Annecy fődíjas alkotása, az 1860-as években a Vadnyugaton játszódó Calamity, Jane Cannary gyermekkora.
Dokumentumfilmek is szerepelnek a kínálatban: a Nadia, Butterfly egy fiatal úszónő korán félbeszakadt pályájáról szól, a The Monopoly of Violence pedig az egyre erőszakosabb franciaországi tüntetésekkel foglalkozik. A friss francia filmek mellett idén is helyet kapott két klasszikus film, az Oscarjelölt A szerető (1992), valamint a Cannes-ban Arany Pálmát nyert rövidfilm, az Omnibus (1992).

A filmek kedvezményes kölcsönzési díjakkal február 14-ig elérhetők otthoni megtekintésre a www.ci­ne­go.hu oldalon.