14. Budapesti Építészeti Filmnapok
2022. március 10. /

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló 14. Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 3-6. között kerül sor a budapesti Toldi Moziban. A fesztivál hívószava ezúttal az ACT
GLOBAL, amelyre ebben az évben egy tucat, díjakkal már elismert és újonnan debütáló film reflektál a program keretében.

[kep3]
„Think global, act local!” Az eredetileg Patrick Geddes várostervezőtől származó koncepció most aktuálisabb, mint valaha. A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok ennek nyomán nem kisebb küldetésre vállalkozik, mint hogy bemutassa azt a sokszereplős, gyakran láthatatlan szálakon mozgó vagy éppen mozgatott, komplex rendszert, mely a közvetlen környezetünk formálásáért felelős. A szolidaritás hiányával és a kizsákmányolással ugyanis romokat és sivatagokat hagyunk magunk mögött. Azonban ha ta­lál­ko­zásokat hozunk létre, inspirálunk és értékeket őrzünk meg, egy jobb társadalom lehetőségét teremtjük meg. Ebben a kontextusban különösen fontos a mérnökök, építészek, urbanisták és designerek szerepe. Ahogy ezen a fesztiválon másfél évtizede hirdetik, a környezetformálás globális cselekvés: ACT GLOBAL!
A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pont­ként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és vá­ros­fej­lesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Részletek: filmnapok.kek.org.hu