Koncertek a házban és a kertben, meg egy kiállítás új köntösben
2022. március 16. / Pavlovics Ágota

Pasaréten, a Csalán út 29. alatt található Bartók Béla világhírű zeneszerző utolsó magyarországi lakóhelye. Az 1923-ban emelt patinás villa napjainkban Bartók Emlékház néven ismert, második szintjén 120 férőhelyes hangversenyterem várja a koncertlátogatókat, akik számára fontos, hogy
a magyar zene géniuszának emlékét őrző falak között adják át magukat a zenehallgatás gyö­nyö­rű­ségének. Nem akármilyen falak ezek, Bartók dolgozószobájában született mások mellett a Kétzongorás szonáta, a Kontrasztok és a Divertimento. A Bartók Emlékház programjairól, valamint egy készülő kiállítás terveiről – terjedelmi okok miatt – a teljesség igénye nélkül beszélgettünk Farkas Zoltánnal, az intézmény igazgatójával.

Igazgatói beköszöntőjében azt írta, a Bartók Emlékházban Bartók Béla a házigazda. Kezdjük a házigazda születésnapjával, milyen műsorral fogják ünnepelni?
F. Z.: Március 25-én, Bartók születésnapján lesz hallható 100 éve történt című programunk első része, amelyen felidézzük Bartók 1922 áprilisában, Párizsban Arányi Jellyvel és Madame Slivinskyvel adott koncertjét. Az est közreműködői Balga Gabriella (ének), Baráti Kristóf (hegedű), Farkas Gábor (zongora). A 100 éve történt koncertek 2. ré­szé­ben május 14-én Várjon Dénes zongoraművész a legmagasabb művészi színvonalon idézi meg Bartók Béla szerzői estjének műsorát, amely szintén 1922-ben, de Angliában, Liverpoolban a Rushworth Hall­ban volt. Nagyon érdekes, ahogy a műveiből válogatott, a műsorban többek közt az Este a székelyeknél, a Medvetánc, az Allegro barbaro, a Szonatina és a Román népi táncok hangzott el. Ezek a koncertek annak idején nagyon fontosak voltak Bartók számára, hiszen ekkor ismerték meg olyan nagy európai zeneszerzők, mint Ravel, Stravinsky, Poulenc és Honegger.

A kiváló zongoraművész Balog József gyakori vendég Önöknél, idén mesterkurzust fog tartani, kiket várnak rá?
F. Z.: A Balog József által vezetett, 2022. április 29. és május 1. között megrendezésre kerülő mes­ter­kur­zus­ra zongoristák, hegedűsök, énekesek jelentkezését is várjuk. Balog Józsefről köztudott, hogy Horti Lilla operaénekessel sokat játszik Bartók ének-zongora repertoárjából is. A mesterkurzus kísérő rendezvénye lesz egy bizonyára sokak érdeklődésére számot tartó előadás, amelyen Büky Virág, a Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának munkatársa Bartók felesége és zongoraművész társa, Pásztory Ditta előadó­mű­vé­szetéről fog beszélni. Szintén a mesterkurzus kísérő rendezvénye lesz egy beszélgetés, amelynek témája Kocsis Zoltán Bartók-interpretációja, olyan részvevőkkel, mint Balog József zongoraművész, Szatmári Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok klarinét szólamvezetője vagy Rácz Zoltán ütőhangszerművész. A mesterkurzust a résztvevők koncertje zárja.

Az MVM Junior Prima-díjasok koncertsorozata januárban elkezdődött, de a többit azért említsük meg.
F. Z.: Az első két koncert már mögöttünk van, de szívesen ajánlom az április 19-i „A zongora közelről” című Fülei Balázs-zongoraestet, mert Balázs nagyon jól beszél a zenéről a közönséggel, a koncertet november 15-én is meghallgathatják az érdeklődők. Október 18-án pedig Devich Gergely nagybőgő- és Magyar Valen­tin zongoraestje lesz hallható nálunk.

Dióhéjban soroljuk fel az előttünk álló koncerteket is.
F. Z.: Február 25-én a Kodály Vonósnégyes ad koncertet nálunk, Megyesi Zoltán és Fülei Balázs három estből álló Schubert dalciklus sorozatának második része március 12-én lesz. Március 19-én Bach születésnapja előtt tisztelgünk, Fuvolaszonátáit Drahos Béla fuvolaművész és Villányi Dániel zongoraművész játssza. Április 9-én Takács Zsuzsanna zongoraestjén Bartók Béla Mikrokozmosz sorozatából játszik, a koncert második részében pedig egy-egy Kurtág György-, Csapó Gyula- és J. S. Bach-művet zongorázik. Április 22-én Orosz melódiák címmel Szabadi Vilmos (hegedű) és Marczi Mariann (zongora) Sztravinszkij, Prokofjev és Nyikolaj Rozlavec műveiből válogatott koncertje következik. Május 6-án Debussy – Ravel – Bartók címmel ad koncertet Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes és Bizják Dóra zongoraművész. Május 27-én 500 év magyar zene gitáron címmel lesz hallható Tokos Zoltán a rene­szánsz­tól napjaink zenéjéig ívelő gitárestje.

Milyen programokkal várják a gyerekeket?
F. Z.: Május 15-i koncertünkön Bartók Béla és barátai muzsikájával ismerkedhetnek meg a kicsik, a zene­szer­ző szellemi rokonait Simon Izabella és Várjon Dénes mutatja be a gyerekeknek.

Tavaly változás történt a Bartók Emlékházban, hogy kívánják megoldani a keletkezett hiányt?
F. Z.: Bartók Béla örököse visszavonta a korábbi kiállítás anyagát, és úgy látjuk, hogy rövid távon nem is kerül vissza. Ezért egy, a világhírű zeneszerző művészetét bemutató új kiállítást szeretnénk létrehozni Bartók korából való eredeti tárgyakkal, ugyanakkor a modern kor követelményeinek megfelelő interaktív módon. A kiállítás megnyitóját szeptember 26-ra, Bartók Béla halálának évfordulójára tervezzük.

A villát körülvevő kert alkalmas szabadtéri hangversenyek megrendezésére is, terveznek koncerteket a kertbe?
F. Z.: Tavaly a Múzeumok Éjszakáján rendeztünk a kertben Bartók-maratont, a fiatal muzsikusok félórás produkciói között a Bartók-szobor mellett Mácsai Pál olvasott fel a zeneszerző leveleiből, a záró koncertet pedig a Sárik Péter Trió adta. A rendezvény nagyon jól sikerült, ezért idén is tervezünk egy késő estig tartó nyári programot, amivel a kertet is mozgásba hozzuk, mert a hangulata varázslatos.