Szívvel-lélekkel – A Pannon Filharmonikusok koncertje
2022. március 16. /

A jubiláló Pannon Filharmonikusok koncertjének címe utalhat arra is, ahogyan a zenekar a minőségi klasszikus zenélés fenntartásáért dolgozik. 210 éve van jövője – üzeni az együttes, és az évad előadásai is ezt tükrözik.
A Pécsett március 24-én, a Müpában 25-én elhangzó koncertek igazi „tavaszi” témákat hordoznak: szerelem, szenvedély és líra, győzzük szívvel-lélekkel befogadni Brahms, Martucci, valamint Bartók művét!
Szokás állítani, hogy aki Brahms I. és II. zongoraversenyét ismeri, az ismeri Brahmsot. A pécsiek évadában mindkét monumentális és fon­tos versenymű színpadra került- kerül, az I. (d-moll) a decemberi 210 éves jubileumi hangversenyen, Nelson Goerner zongoraművész előa­dá­sában. Most a II. (B-dúr) zongoraverseny méltó tolmácsolását, amely az érett férfit és zeneszerzőt állítja elénk, Balog József Liszt- és Lajtha-díjas zongoraművész elképesztő érzékenysége, tehetsége ga­ran­tál­ja. Ezt követően a késő romantikus Giuseppe Martucci vég­te­len­be néző Gesz-dúr noktürnje hangzik el. Az ő romantikus idilljét Bartók Béla rendkívül progresszív A csodálatos mandarinja követi, amelyben minden profánság ellenére a szerelem és az emberi érzelmek erejének plasztikus megjelenítését tűzte ki célul. Bátran, szívvel-lélekkel kell rákapcsolódnunk erre gyönyörűen bru­tá­lis zenére. Az esten Varga Gilbert karmester dirigál.

Pécs, Kodály Központ – 03. 24., 19h
Müpa – 03. 25., 19.30h