Ötvenen túl
2022. Április 12. / K. B.

Zárórakor is hazaküldhetetlen középiskolások. A megnyitón eltűnő politikus. Nyugdíjas csoportok gyermeki öröme. Lassan százhúszezer látogató mosolya. Mire a Pesti Műsor áprilisi száma megjelenik, a Hangszert a kézbe kaposvári és balassagyarmati kiállításaival túl lesz a sorozat az 51. és 52. eseményén is.
Március első napjaiban, a szombathelyi Magyar Művészeti Innovációs Központban rendezte be ötvenedik alkalommal a Hangszert a kézbe kiállítást a 2017-es indulás óta szinte változatlan összetételű, ze­né­szek­ből és zenetanárokból álló csapat. A Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) köszönhetően, az NKA Hangfoglaló Program támogatása révén, Szombathelyen is hét szekcióban – gitár, basszusgitár, billentyűsök, ütősök, ének, stúdiótechnika, világ- és komolyzene – lehetett mintegy száznegyven, zömében új hangszert és eszközt kipróbálni. Közel másfélezer iskolás szervezett keretek között érkezett a kiállításra, hiszen ők nemcsak hangszerekkel játsz­hat­tak, de rendhagyó énekórákon is részt vehettek.
Túl az ötvenedik Hangszert a kézbe kiállításon elmondható, hogy bár a látogatók zömét az általános iskolások teszik ki, azért a délutáni időszak a zene és hangszerek iránt érdeklődő idősebbeké. A rendezők körében legendásak azok a pillanatok, amikor egy-egy kiállítási nap végén könyörögni kell a gi­tá­rozó, zongorázó középiskolásoknak, hogy hazainduljanak, és be lehessen zárni a rendezvényt. De emlé­ke­ze­te­sek a nyugdíjas klubok látogatásai is, amelyek tagjai pontosan olyan gyermeki örömmel tudják kézbe venni a hangszereket, vagy éppen egy ismert dalt kísérettel elénekelni, mint a fiatalabb látogatók. Az eddigi ötven esemény megnyitóin az is kiderült, nincs olyan helyi és országos politikus, akinek ne lenne valahogy köze a könnyűzenéhez: mert zenélt, zenekara volt, vagy a gyerekei zenélnek, netán valamelyik zenekar fa­na­ti­kus rajongója. Ebből pedig olykor olyan galibák is következtek, hogy csúszott a megnyitó, mert a hely­szín­re megérkezett politikus egyszerűen eltűnt, és a telefonját sem vette fel. A rendezők végül egy elektromos dobnál, fején fülhallgatóval, a játékba teljesen belefeledkezve találták meg a tisztviselőt.
Az immár több mint öt éve úton lévő Hangszert a kézbe kiállítás ebben a szezonban több olyan városba is visszatér, ahol 2017 óta már járt. Ilyen volt eddig Tata és Szombathely, illetve ilyen lesz Eger és Debrecen, ami a szervezők szerint teljesen érthető, hiszen azok, akik kisdiákként jártak a korábbi kiállításokon, mára középiskolások, és másként közelítenek a hangszerekhez. Miközben a szervezők azokról se szeretnének megfeledkezni, akiknek egy-egy ilyen kiállítás lehet az első alkalom, hogy gitárt vagy dobverőt fogjanak a kezükbe, leüljenek egy zongorához, hegedűt szorítsanak a nyakukhoz, vagy életükben először hallják vissza, milyen, amikor profi mikrofonban énekelhetnek. Áprilisban Kiskunfélegyházán, májusban Pakson, június elején pedig Dombóváron valószínűleg több ezren élhetik át először ezeket az élményeket. Mert folytatódik a Hangszert a kézbe kiállítás.