„Legfőbb célom, hogy közösen éljük meg a sikert”
2022. június 14. / Szűcs Anikó

Az üzleti világból érkezett a kulturális szektorba, ahol az évek során neves társulatok előa­dá­sai­nak szervezésével, nagyszínpadi produkciók menedzselésével, valamint kommunikációjával fog­lal­ko­zott. Mígnem 2021-ben létrehozta saját vállalkozását, a színházi projektek menedzselésére
szakosodott New Season Produkciós Irodát. Timár Krisztina tulajdonossal, produkciós igazgatóval az iroda sokszínű és változatos műsorkínálatáról, a legújabb bemutatóról és a közösen megélt siker va­rá­zsáról beszélgettünk.

Jó pár éve tevékenykedsz a kulturális szférában. Milyen állomások fémjelezték a saját vállalkozásodig vezető utat?
T. K.: Az elmúlt években az ExperiDance Production belföldi és ha­tá­ron túli menedzsere, majd a TBG Production produkciós igazgatója vol­tam. Ezen kívül foglalkoztam több alkalommal olyan neves társulatok előadásainak a szervezésével, mint például a nagy múltú 100 Tagú Cigányzenekar. Az évek során rengeteg tapasztalatra tettem szert leg­in­kább a nagyszínpados produkciók menedzselésével kapcsolatban: erre a szakmai bázisra alapozva hoztam létre 2021-ben a saját iro­dá­mat. Mivel az üzleti világból érkeztem a kulturális szektorba, és most már több mint húszéves értékesítési múltat tudhatok magam mögött, úgy gondolom, hogy a sikerességem egyik záloga az üzleti szem­lé­le­tem. Erre építve tudom a kulturális produkciók mellé rakni azt a pluszt, amivel gördülékenyen minél több helyre tudjuk értékesíteni az előadásokat országosan, illetve a határon túl is.

Az induláskor milyen fő célokat tűztél ki magad elé?
T. K.: A hazai kultúra népszerűsítésének elkötelezett híveként elsősorban az vezérel, hogy szakmai tudásommal segíteni tudjam a kulturális szektorban tevékenykedő művészeket, társulatokat. Úgy gondolom, nekik az a feladatuk, hogy a színpadon kiteljesedjenek, új dolgokat hozzanak létre, mi pedig kamatoztatva az üzleti tudásunkat levegyük a menedzselés terhét a vállukról. Így mindenki azt csinálhatja, amihez a legjobban ért. Szerintem ez egy ideális fúzió, és a tapasztalatok alapján remekül működik. Fon­tos cél, hogy egy folyamatosan megújuló, színes, minőségi kulturális repertoárt nyújtsunk partnereinknek, így viszont, hogy mindenki arra koncentrálhat, amiben jó, mindezeket meg tudjuk valósítani.

Nagyszínpadra készült színdarabok, táncos produkciók, gyerekelőadások, koncertek: igazán színes pa­let­tával büszkélkedhetsz.
T. K.: A műsorkínálat összeállításánál minden korosztály igényeit szem előtt tartottuk, így bízunk benne, hogy színes és változatos kínálatunkból kicsik és nagyok is bőven tudnak válogatni.
Jól sejtem, hogy a Liliom Produkció az egyik legaktívabb partneretek?
T. K.: Azt kell mondjam, hogy minden partnerünk nagyon aktív, idén tavasszal is több bemutatóra készülnek. A Liliom Produkció május 7-én tartja legújabb premierjét: az Öreglányok című zenés komédiát, melyet a Liliom művészeti vezetője, Tallós Rita állított színpadra. Velük egyébként tavaly október óta működünk együtt, és úgy gondolom, hogy hamar megtaláltuk a közös hangot. A közelgő bemutató mellett van még egy jó hírem: az Anyatigrisek című koncert-musicalt a jelenlegi szereposztásban eddig csak Budapesten kívül láthatta a nagyközönség, mostantól viszont már a fővárosi nézők is élvezhetik, hiszen az előadás budapesti kőszínházi premierje április 23-án volt a RaM Színházban. A továbbiakban is sűrű programok elé néz a csapat, nemcsak Budapesten, de vidéken is.

Ez konkrétan mit jelent?
T. K.: Az idei nyáron részt veszünk a legnagyobb szabadtéri fesztiválokon, mint például a Mézesvölgyi Nyáron is, amely mára a legnagyobb nyári színházi seregszemlék közé tartozik. Sőt, az Anyatigrisek a nagy sikerre való tekintettel július 16-án immár negyedik alkalommal örvendezteti meg Veresegyház közönségét. Júniusban a Kőszegi Várszínházban találkozhat a nagyközönség mindkét előadással, emellett az Anyatigrisek Keszthelyen a Színházi Estek megrendezésében is látható lesz júliusban. A kecskeméti nézők pedig a Liliom Produkció mindhárom darabját megtekinthetik a nyár folyamán a Csillagfény Udvarszínház szabadtéri színpadán. És ha már a legaktívabb partnereinknél tartunk, a veresegyházi fesztivált szervező Veres 1 Színházzal is kiváló a kapcsolatom, velük is kéz a kézben dolgozunk. Idén tavasszal náluk is már két új darab napvilágot látott, és májusi premierrel debütál ha­ma­ro­san a nagy sikerű A padlás előadás. Említhetném még a Varidance táncegyüttest is, akikkel szintén vállvetve dolgozom. A múltamból adódóan a táncos produkciók most is különleges helyet foglalnak el a szívemben. A Vári Bertalan és Békefi András vezette csapat legutóbb a János vitézt vitte színpadra, úgyhogy azóta egy csodálatos élőzenés táncköltemény is gazdagítja a repertoárunkat. Emellett együtt dolgozunk a Zichy Szín-műhellyel, nekik komolyabb hangvételű produkcióik vannak. Az Arany balladák másképp – Rendhagyó irodalomóra előadásuk több tucat iskolába jutott már el, és azt mondhatom, hogy a diákok abszolút vevők Arany János legismertebb balladáira, persze a mai kor ízléséhez igazítva. Itt most nem tudok mindenkit megemlíteni, de sok egyéb izgalmas produkciónk van. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen remek partnerekkel dolgozhatom együtt. Sokan megkeresnek, ajánlanak egymásnak bennünket Társulati és Megrendelői oldalról is. Nagyon jó érzés látni, hogy ennyire elégedettek velünk, és ilyen je­len­tős szerepe van a munkánknak.

Kár, hogy az olvasók nem látják, milyen ragyogó arccal mesélsz a munkádról. Le sem tagadhatnád, meny­nyire a szívügyednek tartod a kultúra népszerűsítését, műfajtól függetlenül.
T. K.: Aki velem, velünk dolgozik, az tudja, mennyire fontosnak tartom a közösen megélt sikereket, azt, hogy az együttműködésben mindenki jól érezze magát, Társulat és Megrendelő partner is, és persze nem utolsósorban a néző, hiszen mindannyian azért dolgozunk, hogy élményekkel teli időtöltést csepegtessünk a mindennapokba, felejthetetlen pillanatokat nyújtsunk a közönségnek. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a végén mindannyian együtt ünnepelhessük a sikert. Az előadások utáni vastaps pedig mege­rő­sít abban, hogy jó úton járok, másrészt kellőképpen motivál, és szárnyakat ad a további munkához.