„Minden bizonytalan, csak a szerelmünk bizonyos” – Színházi est egy felvonásban a Karinthy Színházban
2022. június 14. /

Amennyire hálás feladatnak tűnhet egy népszerű, mára már klasszikussá érett irodalmi szerző életéről színdarabot készíteni, legalább annyira nehéz elkerülni az ezzel kapcsolatos csapdákat.
Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor színművészek olyan előadást alkot­tak meg Szabó Magda és Szobotka Tibor kapcsolatának történetét feldolgozva, ami sikerrel kerüli el a felszínes kliséket, és minden to­la­ko­dás nélkül rajzol finom képet az írónő személyiségéről és házas­ságá­ról. Ahhoz a Szabó Magdához kerülhetünk még közelebb, akit szerető olvasói egyébként is ismerni vélnek, hiszen világhírű re­gé­nyeiben életének fontos epizódjait is megírta. Az olvasó ismerheti az írónőt, van képe a nőről, a szerelmes asszonyról, de azt például nem feltétlenül tudja, hogy rajongva szeretett férjének még annak halála után is írt leveleket, naplókat. Hogyan élhette meg az író házaspár a feltétel nélküli szerelemben megélt magánélet ellenpontjaként az írói mellő­zött­sé­get? Mennyire teherbíró egy házasság, ha a szakmai sike­reket inkább csak az egyik fél aratja sorra? A Magda, a Szabó című darab érinti a mindenki életében előforduló nagy kérdéseket pár­kap­cso­latról, karrierről, gyermekvállalásról, az élet alapvető és fontos ügyeiről.
Az előadás egy egészen izgalmas nézőpont felől tekint a témájára. Ahogy Szabó Magda életének más fontos eseményei és szereplői, úgy rajongva szeretett állatai is megjelennek írói életművében. Két leg­ked­ve­sebb macskája, Évuka és Konstantin nevében a szomszédjaiknak címzett leveleket is írt, amelyekben szenvtelen őszinteséggel, szarkasztikus humorral átszőtt öniróniával vall saját magáról. E szövegek val­la­nak a darabban a házaspár mindennapjairól, a magánélettől a karrierig ívelő témákban. A hőn szeretett állatok bőrébe a Karinthy Színház színpadán Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor bújik, érzékenyen billenve át olykor a házaspár karaktereibe, magával ragadó élénkséggel idézve meg alakjaikat.