„A fesztiválpiacon a helyszín unikalitása nagyon fontos”
2022. június 14. / Nagy Klaudia

2022. július 11. és 16. között kerül megrendezésre a 19. VeszprémFest. A hat napig tartó fesztivál olyan világsztárokkal várja a közönséget, mint Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, a The Gipsy Kings, ZAZ és James Blunt. A Jezsuita Templomkertben pedig újból egy sokoldalú magyar
művész mutatkozik be egy háromnapos előadássorozat keretében: Jamie Winchester három teljesen különböző koncerttel kápráztatja majd el a zenerajongókat. A VeszprémFest izgalmas programkínálatáról Mészáros Zoltán alapító-ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Az a megtiszteltetés érte, hogy idén ön kapta a Magyar Jazz Szö­vet­ség Jazz Mecénás díját. Hogyan fogadta az elismerést?
M. Z.: Örültem neki, mert ez egy olyan díj, amit kifejezetten csak szakmai szervezet, a Magyar Jazz Szövetségének elnöksége ítél oda. A díj számvetésre is késztetett. Próbáltam megszámolni, hány rendezvényhez is volt közöm, és arra jutottam, hogy 500-600 koncertet biztos szerveztem már a 20 éves koncertszervezői, fesztiválszervezői, menedzseri karrierem során, ebből legalább 350-400 magyar jazz koncert volt. Ez jelentős részben a VeszprémFest részét képező Rozé, Rizling és Jazz Napokhoz kötődik, hiszen ott évente 30 jazz-zenekar kapott fellépési lehetőséget. Emellett a VeszprémFest keretében a nemzetközi jazz jó pár nagyágyúja volt látható Chick Coreától Herbie Hancockon át Jan Garbarekig vagy Wayne Shorterig. Próbáltunk a magyar fiatal feltörekvő generáció zenekarainak is lehetőséget adni, akik csak kisebb színpadokon tudtak megmutatkozni.

Amikor 2020-ban kitört a világjárvány, az összes nagy fesztivál elmaradt, mint a Sziget vagy a VOLT. A VeszprémFestet hogy érintette a covid?
M. Z.: Hasonlatosan, mint a Szigetet, bár őket még súlyosabban, mert a Sziget nézőközönsége most már inkább nemzetközi, és a világjárvány a nemzetközi turizmust szinte teljesen befagyasztotta egy időre. A nemzetközi fellépőkkel működő nagyszínpadunkat törölni kellett 2020-ban, és 2021-ben át kellett hangolnunk a fesztivált szinte teljesen a magyar fellépőkre. A VeszprémFest közönsége 95%-ban magyar, úgyhogy mi túléltük a 2020-at, ami nagyon megterhelő volt minden szempontból, hiszen gyakorlatilag semmilyen bevételünk nem volt, egy nem működő fesztivál nem tud állami és szponzori támogatásokat, jegybevételt generálni, a három fő bevételi forrásunk nullára apadt, viszont a kiadásaink részben megmaradtak. A helyzet bennünket is súlyosan érintett. Örülök neki, hogy a 2021-es évben Sir Tom Jones mellett a többi magyar fellépővel, a Jazz+Azzal, a Cotton Club Singersszel, az LGT Zenevonat produkcióval igazi fesztiválélményt tudtunk adni a látogatóknak, amire már nagyon ki voltak éhezve. Bizakodó vagyok, hogy az első „rendes”, nemzetközi sztárvendégekkel működő évünkbe már nem avatkozik bele a covid.

Idén a The Gipsy Kings újra visszatér Veszprémbe, ami azért lényeges, mert az együttes 2009-es nagy sikerű koncertje mérföldkő volt a fesztivál életében.
M. Z.: A fesztivál első 5-6 évében kifejezetten jazzre, operára és világzenére koncentráltunk, majd úgy döntöttünk, zenei értelemben érdemes lenne szélesebbre tárni a fesztivál ablakait, és elkezdtünk popzenekarok között is körülnézni. Így esett a választásunk a The Gipsy Kingsre, akik fellépésükkel hatalmas sikert arattak. A teljesen eredeti, klasszikus, 80-as évekbeli felállásban működő The Gipsy Kings érkezett hozzánk, és az is látszott, hogy ezzel a fesztivál teljesen más közönséget is meg tud szólítani a jazz, az opera vagy a világzene iránt érdeklődők mellett. Most visszatér a zenekar az eredeti énekes vezetésével, Nicolas Reyesszel, jó lesz őket viszontlátni 13 év után.

A Jezsuita Templomkertben Jamie Winchester háromféle produkcióval örvendezteti meg a közönséget. Miért rá esett most a választás?
M. Z.: 4-5 éve kezdtünk egy olyan sorozatot, amely során mindig jellemzően magyar művészeket keresünk, akiknek a zenei palettáján több típusú szerzői est is szerepel. Lajkó Félixszel kezdtük ezt a különleges sorozatot, játszott szólóban, utána duóban Jojo Mayer amerikai jazzdobossal, majd a VOLOSI lengyel vonósnégyessel. Minden este más oldalát villantotta meg. Idén Jamie Winchestert hívtuk meg, ő is rendkívül sokoldalú művész, amit három egymás utáni estén csodálhat meg a közönség. A sorozatot a Mendelssohn Kamarazenekarral kezdi, aztán szólóban egy szál gitárral folytatja, végül saját zenekari koncertjével fejezi be. Jamie Winchester elköltözött Magyarországról jó pár évvel ezelőtt, Írországban él, magyarországi koncertjei ebből fakadóan ritkábbak és unikálisabbak, mint korábban, amikor itt élt Budapesten.

Magyarországot a fesztiválok országának is nevezhetnénk, hiszen megszámlálhatatlan rendezvény várja a szórakozni vágyókat a nyár folyamán. A VeszprémFest mivel emelkedik ki a többi fesztivál közül?
M. Z.: Kevés az olyan zenei fesztivál, ami klasszikus zenével, világzenével, poppal és jazzel is foglalkozik. Emellett impozáns helyszínekkel rendelkezünk, legyen szó a Szentháromság teréről fent a Várban, vagy a História Kertről, ami a régi Érseki Palota pihenőkertje, és amit az Óváros tér barokk épületei határolnak, vagy a Jezsuita Templomkertről, aminek az ezredfordulón már volt történelmi és egyházi múltja. A patak partján és ligetben található helyszíneink nagyon magával ragadóak, erős atmoszférát teremtenek az egyébként is kiváló művészek koncertjeihez. A művészektől is azt a visszajelzést kapjuk most már 19 éve, hogy őket is inspirálja, hogy ilyen csodálatos miliőben tudnak fellépni. A fesztiválpiacon a helyszín unikalitása nagyon fontos. Minden fesztivál törekszik arra, hogy ilyen tekintetben egyedülálló legyen. Európában sok fesztiválra jellemző, hogy magával ragadó, egyedi természeti környezetben szeretnének zenei vagy kulturális élményt szerezni a közönségüknek.