Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig ér – a Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása
2022. június 23. /

Több mint egy évtized kihagyás után újra egy helyen láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum legú­jabb szerzeményei. A Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás műtárgyait az intézmény vezető kurátorai válogatták össze az őskortól egészen a 20. század végéig. A többek között egy
ötezer éves kőedényt, a honfoglaló harcos övének fémdíszeit vagy Konecsni György 1944-es filmplakátját bemutató tárlat augusztus 21-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A Magyar Nemzeti Múzeum műtárgybővítési programja révén évről évre gyarapítja felbecsülhetetlen értékű, a magyar történelmet bemutató gyűj­teményét. Az intézménybe különböző módon kerülhetnek be új műtárgyak: régészeti ásatásokból, hagyatékokból, vásárlásokkal, hi­va­ta­los szervektől és nem utolsósorban adományokból. Utóbbi a mú­zeum megalapításától fogva mindmáig meghatározó része a műkö­dés­nek, mivel az állampolgárok nagylelkű adakozási szándéka a kezde­tek­től mintaértékű.
A Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás műtárgyai az elmúlt 12 év szerzeményeit mutatják be. A múzeum gyűjtőkörének egészét felöleli az őskortól a 20. század végéig, a látnivalók mind történeti, mind esztétikai értéküknél fogva kihagyhatatlanok.
Az egyik legkorábbi műtárgy egy ötezer éves, emberábrázolással díszített edény az újkőkorból, míg az egyik „legfiatalabb” az a bőrönd, amelyben Végvári József, a Belső Biztonsági (III/III-as) Csoportfőnökség őrnagya a szocialista korszak végóráján, 1989 karácsonyán kicsempészte a demokratikus ellenzék törvénytelen lehallgatását bizonyító iratokat (Dunagate-botrány).
A válogatott műtárgyak közül is kiemelkedik a kiállítás címében foglalt két jeles történelmi ereklye. Az egyik Erzsébet királyné kesztyűje, amelyet akkor viselt, amikor a halálos tőrdöfés érte Genfben, 1898. szeptember 10-én. A másik a Rákosi-korszak egyik szomorú szimbólumából származik, az 1956-as forra­dalomban ledöntött és szétdarabolt Sztálin-szobor bal fülének töredéke.

Magyar Nemzeti Múzeum
VIII., Múzeum krt. 14-16.