Spanyol sikerfilm Javier Bardemmel a mozikban
2022. július 07. /

Július 7-től érkezik a hazai filmszínházakba A jó főnök című fekete komédia, amely Spa­nyol­or­szágban a tavalyi év bombasikere volt, februárban a „spanyol Oscarnak” is nevezett Goya-díj összes fontosabb kategóriájában diadalmaskodott.
A meglehetősen szarkasztikus humorú filmben Bardem egy mér­leg­gyár tekintélyes és sokak által becsült főnökét, Blancót alakítja. A nagy presztízsű Blancos Básculas mér­leg­gyárban mindennek mindig egyensúlyban kell lennie. Az alkalmazottak által kedvelt és tisztelt főnök, Blanco egy közelgő ellenőrzésre készíti fel a dolgozóit, amely­nek során arról dönt a vizsgálóbizottság, hogy a helyi vállalkozások közül melyik céget terjesszék fel a rangos kiválósági díjra. Nem sokkal később azonban megjelenik a nemrégiben elbocsátott alkalmazott, José, és gyermekeivel az oldalán azt követeli, hogy újra alkalmazzák. A feszültség nőni kezd: a vezetőség nemet mond, a férfi pedig egy­sze­mé­lyes hadjáratot indít, hogy lejárassa a gyárat, és megakadályozza, hogy a Blancos Básculas nyerje el a hőn áhított díjat.
A film valósággal tarolt a Goya-díjátadón, összesen hat díjat nyert: a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb filmzene és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában jutalmazták Fernando León de Aranoa alkotását, aki mindemellett negyedik alkalommal vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot. A film később nemzetközi fesztiválkörútra indult, és azóta több mint 30 fesztiváldíjjal ismerték el. Az alkotás a Cirko Film for­gal­ma­zá­sában érkezik a hazai mozikba.