„A köszönömök és az ölelések áradata az igazi energiaforrás számunkra”
2022. július 09. / Nagy Klaudia

Érdi Tamás egy inkubátor hibás működésének következtében vesztette el látását. Kiskorában egyfolytában a hangokat kereste, végül a zongorát találta a legtökéletesebb hangszernek sokféle árnyalatával és hangzásával. Tanárai, Becht Erika és Váray-Major Zsófia segítségével, speciális
módszerrel tanulja meg a darabokat. Két évig a bécsi, 1998 és 2002 között a torontói Zeneakadémia hallgatója volt, Leon Fleischer növendékeként szerzett művészdiplomát. 1994-ben felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára, majd Kanadában folytatta és fejezte be tanulmányait. Hazai fellépései mellett közel 30 országban koncertezett a világ legismertebb zenekaraival. Édesanyjával, É. Szabó Mártával 2015-ben alapították a Klassz a pARTon! Fesztivált, amely nyáresti komolyzenei koncerteket kínál minden korosz­tálynak. Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Klassz a pARTon! művészeti vezetőjét a fesztivál idei programjairól kérdeztük.

Művészeti vezetőként a műsorkínálat kialakításánál milyen szem­pon­tokat vesz figyelembe?
É. T.: Legfontosabb célunk, hogy megszerettessük az emberekkel a klasszikus zenét, hogy észrevegyék, hogy nem is olyan komoly ez a komolyzene. Azokhoz is szeretnénk eljuttatni, akik még sohasem jár­tak ilyen koncerteken, ezért igyekszünk kissé rendhagyó programokat szervezni. Operabeavatók, interaktív hangszersimogatók, de ismert szerzők, például Chopin vagy Mozart művei sem hiányozhatnak a fesztiválról. De én például az elmúlt évben a legnagyobb sikert egy Bartók-koncerttel arattam, pedig előtte sokan figyelmeztettek, az ilyen komoly program koncerttermekbe való és nem nyárestékre. Nincsenek kőbe vésett szabályok, tavaly Almádiban Bodoky Gergely és Balog József Prokofjev-darabja is hatalmas sikert aratott!

Kik lesznek a fellépők az idei fesztivál során?
É. T.: Kiváló művészekből nagy a választék, és szívesen hívunk fiatal tehetségeket is – felsorolni lehetetlen, mert közel 50 koncert lesz idén is, az összes muzsikustársam kedves nekem, és nem szeretnék kihagyni senkit. De nagyon örülök, amikor fiatalok jelentkeznek, ilyenek ebben az évben az Era Nova Kama­ra­zenekar tagjai, akik először szerepelnek fesztiválunkon. Vendégünk lesz ezen a nyáron néhány külföldi művész is, akiket a korábbi években hívtunk, de a pandémia miatt nem jöhettek.

Ön is rendszeresen fellép a fesztiválon. Idén milyen zeneműveket választott és kikkel fog muzsikálni?
É. T.: Két évek óta halasztott program is lesz, amin én is játszom, a Grazioso Kamarazenekarral és egy francia karmesterrel, Nicolas Krauze-zal július 11-én a Vigadóban, illetve a szicíliai Gli Archi Ensemble-lal július 14-én Tihanyban. Szólóestjeimhez pedig Liszt Ferenc, Debussy és Kodály műveiből válogattam.

Más a Balatonnál játszani, zenélni, mint Budapesten?
É. T.: Életem legelső vizsgáján megtanultam, hogy bármi is történik, folytatni kell. Egy Bach-művet ját­szot­tam, de a közepén megálltam, a zongora felett tartott kézzel, és vártam. A tanárnőm rémülten szaladt hozzám, és tudakolta, mi történt. „Hát nem hallod a repülőt?” – kérdeztem. „Bachot repülővel?” Mára megtanultam, lehet hajókürt vagy egy felzúgó motor, akkor is folytatni kell. Nagyon szeretem a kon­cert­termek hangulatát, de a szabadtér másképp csodálatos. Ahogy esténként a közönség szinte körülölel, érzem a szeretetüket, megszületik a varázslat, és már nem számít sem a vonatfütty, sem a repülőzúgás, csak a zene.
A gyerekek számára milyen koncertekkel, programokkal készülnek?
É. T.: Talán már említenem sem kell, hogy az örök klasszikust, A varázsfuvolát ismét hallhatják a gyerekek, hiszen Gulyás Dénes a mi kérésünkre rendezett még a kezdeti években egy rövidített, „vízparti” változatot, és idén Fonyódon egy új, mesés helyszínt találtunk hozzá. De Cimbora Zeneliget soro­za­tunkban egyéb gyermekprogramok is lesznek, várjuk a legkisebbeket is, mindezt egy VEB 2023 EKF pályázatból fogjuk megvalósítani.

Eleinte csak a Balaton északi partján voltak koncertek, majd csatlakoztak déli parti települések és Tata is.
É. T.: Szinte minden évben Budapesten, a Duna-partról indulunk, de fontosnak tartottuk, hogy a déli parton is bővítsük helyszíneinket, a világhírű Kocsis Zoltán és Fischer Annie emléke miatt is, akik a déli parthoz kötődtek. Tavaly sikerrel tudtunk Siófokon, Zamárdiban és Balatonszárszón bemutatkozni, idén újabb vá­ro­sok – Földvár, Szemes és Fonyód – is csatlakoznak hozzánk. Tata is nagy ajándék gyönyörű hely­szí­neivel, ahol már harmadik éve koncertezünk. Hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk az NKA-nak, a Szerencsejáték Zrt.-nek és az MVM Zrt.-nek, amelyek fontosnak tartják ingyenes és sikeres koncertjeink támogatását.

Miben rejlik a fesztivál ereje, különlegessége?
É. T.: Mindig nagy álmom volt a klasszikus zene népszerűsítése, főleg a fiatalok körében. Talán életem legnagyobb élménye volt egy tó partján Varsóban, a híres Łazienki Parkban a hatalmas Chopin-szobor alatt zongorázni, ahol az emberek a padokon és a fűben ülve hallgatják minden nyáron Chopin zenéjét. Hatalmas élmény volt ilyen közegben játszani, úgy éreztem, milyen jó lenne itthon is hasonló koncerteket szervezni. A nyárestéken a szabadban, akár a fűbe heveredve hallgatni a zenét – ez felemelő élmény!

Édesanyja nyilatkozta, hogy az ön számára mindig meghatározó élmény a közönséggel való találkozás. Fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást a közönséggel?
É. T.: Jó érzéssel tapasztaljuk muzsikustársaimmal és lelkes csapatunkkal a koncertek utáni hangulatból, hogy a közönség lelkesedése, hálája egyre erősebben velünk van. A köszönömök és az ölelések áradata az igazi energiaforrás számunkra. Ami ugyancsak nagy öröm, hogy évről évre egyre sikeresebben hódítjuk meg a fiatalokat, és szinte észrevétlenül csábítjuk a közönséget a komolynak hitt zene világába. Nem titok, hogy a jövő koncertközönségét is keressük, és évről évre bizonyítjuk, hogy nem is olyan komoly ez a komolynak hitt zene, s ehhez nagyszerű muzsikustársakra és egyre bővülő, remek közönségre találunk minden nyáron!