Carmina Burana – a Maribor Balettel
2022. július 11. /

Két kultikus darabot láthat a közönség a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének karizmatikus táncosaival, Edward Clug, román koreográfus modern adaptációjában.

A táncművé­szet­ben a Carmina Burana számos feldolgozását láthattuk már, de ez a nagyszabású táncprojekt harminc csodálatos táncossal, Marko Japlj díszletében lélegzetelállító vizualitást kínál. Edward Clug koreográfiája a kör fogalmán alapuló kompozíció szerkezetét követi, amely az örömből, keserűségből, aggodalomból és reményből álló lé­te­zé­si ciklust testesíti meg, a sors nagy kerekét, amely feltartóz­tat­ha­tatlanul megfordul. A koreográfus elsősorban a mozgás olyan spontán impulzusait kereste, melyek a zenei folyamat kibontakozása közben megszólítják a nézőt, és észre­vét­lenül bevonják őt ebbe a folya­ma­tosan hömpölygő életkörforgásba.
A Tavaszi áldozat kétségkívül a 20. század ikonikus remekműve. Nemcsak Stravinsky zeneszerzői életművében jelent fordulatot, de a zenetörténetben is. A legenda egy szűz rituális feláldozásáról szól, akinek addig kell táncolnia, míg holtan nem esik össze, hogy a Föld megőrizze termékenységét, és a kö­zös­ség visszanyerje a pogány Tavaszisten jóindulatát. A darab minden mozzanata a tavasz újbóli eljö­ve­telére fókuszál.

www.margitszigetiszinhaz.hu
Margitszigeti Színház
07. 01., 20h