Hatalmas újdonságokkal vár Pécs!
2022. július 15. / Halász Kinga

Az ország legnagyobb kulturális holdingja számára ígéretesen indult a 2022-es év. Mivel készül az idei turisztikai szezonra a pécsi látnivalók túlnyomó többségét működtető Zsolnay Örök­ség­ke­zelő Nkft.? Vágvölgyi Rékát, a cég világörökségi és turisztikai vezetőjét kérdeztük a részletekről,
de az is kiderül, hogy milyen újdonságokért éri meg elindulni egy pécsi hosszú hétvégére!

Milyen szezonra számítanak, és mivel várják a turistákat?
V. R.: A márciusi négynapos hosszú hétvégén a koronavírus előtti idők­höz mérve is kiemelkedő forgalom volt a Zsolnay Kulturális Ne­gyed­ben. Ez alapján bizakodó vagyok, jó szezonra számítok. A Zsol­nay Negyed ismertsége és népszerűsége folyamatosan nő, de sokan még mindig elcsodálkoznak, hogy itt nemcsak Zsolnay-kiállításokkal találkozhatnak. A családosok között nagyon népszerűek például a Planetárium csillagászati-űrkutatási előadásai, a Varázsóra látványos fizikai kísérletei vagy a tavaly nyitott VR Univerzum. Persze a „klasszi­kus” látnivalók is nagyon keresettek. A legnépszerűbb továbbra is a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számontartott tárlat, A Zsolnay Aranykora – Gyugyigyűjtemény. A Látványmanufaktúrában a látogatók bepillanthatnak a kulisszák mögé, megismerve, hogyan készülnek a mai Zsolnay-tárgyak. Ha ihletet kaptak, akkor a Kerámia Élményfestés foglalkozáson elké­szít­hetik saját pécsi szuvenírjüket, legyen az mintás csempe, medál vagy hűtőmágnes.

A tavaly nyitott VR Univerzum mit takar pontosan?
V. R.: Itt VR szemüvegek segítségével léphetnek a látogatók a virtuális valóságba, és kipróbálhatják magukat egészen elképesztő helyzetekben. Megtapasztalhatják például a súlytalanságot a nemzetközi űrállomáson, búvárkodhatnak a tenger mélyén, fénykardozhatnak Darth Vaderrel, vagy részt vehetnek az első Holdra szálláson Neil Armstronggal.

Mi az idei év újdonsága?
V. R.: A Zsolnay Vendégház eddig a Negyed műemlék épületei között meghúzódva működött. Idén nagy bővítést hajtottunk végre, tíz új apartmant alakítottunk ki, így összesen 23 apartman áll a szállást keresők rendelkezésére. Nagy előny, hogy ha itt száll meg valaki, akkor egy másodpercig sem kell azon gon­dol­kodnia, mivel töltse a szabadidejét, hiszen a legjobb pécsi programok és látnivalók egy karnyújtásnyira vannak. Nemcsak a Zsolnay Negyedben, hanem a pécsi belvárosban, a világörökségi helyszíneken is sok újdonság várja a turistákat.
Mik a legfontosabbak?
V. R.: Az Ókeresztény Mauzóleumban jelenleg is zajlik egy pályázat kivitelezése, várhatóan nyáron tudjuk megnyitni a látogatók előtt. Kialakítunk egy új, felszíni fogadóépületet a Szent István téren, itt lehet majd jegyet venni, és innen lehet lejutni a föld alatti sírkamrához. Szintén új fejlesztés az a sok interaktív kiállítási elem, amik mind a látottak mélyebb megértését segítik. Lesz 3D-s kisfilm, egy kincskeresős, virtuális időkapszula játék, ami mobiltelefonos applikációval kapcsolja össze az 1600 éves emlékeket a jelen korral. Egy másik helyszín is idén nyílik meg. Az Apáca utca 8. szám alatt látható ókeresztény emlékek évek óta nem látogathatók, de a pályázati projekt révén ezt is sikerült fejleszteni. Restaurálták a festett sírokat, interaktív tartalmakkal látták el a tárlatot, és nyártól állandó nyitvatartással várja a vendégeket. A világörökségi helyszínek harmadik és egyben központi állomása, a Cella Septichora Látoga­tó­központ sem marad ki a megújulásból, itt nyár elején indulnak a munkálatok. Addig is érdemes részt venni az egyik legnépszerűbb tematikus sétánkon, a Föld alatti Pécs című túrán. Ennek keretében a város alatt sétálhatunk idegenvezető kíséretében, megismerve először az ókeresztény sírkamrák sejtelmes világát, majd pedig a Pezsgőház alatti pincelabirintust! Itt a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetünk, és egy pohár pezsgővel zárhatjuk a sétát.

Vágvölgyi Réka közgazdász, turisztikai szakértő. Több mint 20 éve dolgozik Pécs turisztikai életében, ebből 8 éve a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-nél. Világörökségi és turisztikai vezetőként közel 30 fős csapatot irányít.