Felejthetetlen nyáresték a majori fák alatt!
2022. augusztus 10. /

2022-ben is folytatódik a nagy sikerű kertmozis programsorozat a Városmajori Szabadtéri Szín­pa­don. A jubileumi évadban tíz héten keresztül a fellépő hírességek kedvenc filmjeit láthatják a filmrajongók.
Minden idők egyik leghatásosabb némafilmjét, a Bram Stoker Drakulája ihlette Nosferatut a jubileum okán láthatja augusztus 2-án a nagyközönség Nagy Ervin kedvenc filmjeként. Friedrich Wilhelm Murnau filmje kiemelkedik a sok Drakula-film sorából: egy sok száz éves legendát, a Kárpátok vérszívó vámpírjának, Dra­ku­la grófnak a történetét meséli el, mintákat adva a filmtörténet számos későbbi vámpírfilmjének ábrázolási megoldásaihoz. Az eredeti címén Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922-ben bemutatott, fekete-fe­hér, német némafilm idén nyáron Németországból érkezik a Városmajorba.
[kep3]
Bangó Margit kedvenc filmjét, a Liliomfit augusztus 9-én vetítik a városmajori kertmoziban. A Szigligeti Ede víg­já­té­kából, Makk Károly rendezésében 1954-ben készített, 109 perces magyar film Makk Károly be­mu­tat­kozó nagyjátékfilmje volt, amely a szocialista realista korszak utáni időszak egyik első felszabadult han­gu­la­tú, apolitikus magyar vígjátékaként vált ismertté.
A kertmozis programsorozat zárásaként, Alföldi Róbert ajánlásával Szabó István Bizalom című filmje látható augusztus 16-án. A film Szabó István pályájának talán kevésbé ismert, de talán legintimebb darabja, egy­ben az első műve, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A vészkorszakról szól, de mint a szocializmus legjobb film­jei, arról a rendszerről is sokat mond, amelyben készült. A Bizalom egy asszonyról és egy férfiról szól, akiket a háború összehoz, és a háború vége elválaszt. Film az olyan történelmi helyzetekről, amikor a tiszta érzelmeket képes gúzsba kötni, az emberi kapcsolatokat megmérgezni a személyiségbe beépülő bizal­mat­lanság, gyanakvás.