Monet-tól Matisse-ig – A modern kert festői a mozivásznon
2022. augusztus 10. /

Július végétől érkezik országszerte az art mozikba az Exhibition on Screen képzőművészeti so­rozat legújabb epizódja, amely a kert motívumának modern művészetben betöltött szerepére fókuszál.
A londoni Royal Academy of Arts 2016-os kiállítása mintegy 120 remekmű segítségével mutatta be a modern festészet egyik kiemelt ihlető forrásának szerepét, alakváltozásait az 1860-as évek impresszionista remekműveitől az 1920-as évek avantgárd alkotásaiig. Az Exhibiton sorozat tárlatot bemutató mozifilmje ré­vén megismerkedhetünk mind az alkotásokkal, mind a műveket ihlető kertekkel, például Claude Monet giverny-i kertjével is.
[kep3]
A kiállítás egyik szenzációja Monet monumentális, 13 méter hosszú Agapanthus-triptichonja volt. A nílusi vízililiomokat ábrázoló panorámaképet az idős mester 1915-től 1926-ig, haláláig festette, a mű személyes válasza volt a világháború tragédiájára. Az 1950-ben szétdarabolt és részletekben értékesített mű újrae­gye­sítése volt ennek az egyedülálló tárlatnak a megkoronázása. Vitathatatlan, hogy a korszak alkotói közül Monet volt a kertek legnagyobb festője, ám fontos szerepet kap a filmben Van Gogh, Bonnard, Pissarro, Klimt, Nolde vagy akár Matisse és Kandinszkij művészete is, akik szintén megjelentek alkotásaikkal ezen a különleges tematikus tárlaton.
Részletek: www.pannonia-entertainment.hu