Attila – kiállítás a legendás uralkodó életéről
2022. augusztus 16. /

A Margitszigeti Színház idei nagyszabású operabemutatójához, Verdi Attila című operájának augusztus 12-ei bemutatójához (főszerepben: Bretz Gábor, Maria Agresta) kapcsolódóan nyílik
augusztus elején kiállítás a margitszigeti Víztorony-kilátóban, a Magyar Nemzeti Múzeummal együtt­mű­ködésben. A kiállítás a legendás uralkodó, Attila életét és a hun kort dolgozza fel, valamint megidézi az opera hőseiként is szereplő történelmi személyeket, és bemutatja a hunok kultúráját.

[kep3]

Attila hun király legendák ködébe vesző misztikus alakját számos, ma már megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Bizonyos meghódított népek történetírói kegyetlen, vérengző barbárként emlegetik. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették. Azonban Priszkosz rétor diplomata és történetíró ezt cáfolja, aki egy követség tagjaként a hun uralkodó udvarában tartózkodott, és akinek beszámolója hiteles forrásnak tekinthető. Írásaiban Attila hatalmas és ellenállhatatlan latinos műveltségű, karizmatikus diplomata, éles eszű, megfontolt uralkodó.
Az Attila opera 452-ben, a hun király észak-itáliai hadjárata alatt, Aquilea város meghódítása után játszódik. A hadjárat 1570-ik évfordulója és az operabemutató kiváló alkalmat teremt arra, hogy megismerjük ezt a titokzatos népet és uralkodóját, akiről annyi félreértés terjedt el az évszázadok során. A fent említett kort dolgozza fel a tárlat, ahol a hunok eredetéről, a harcmodorukról, az opera és a valóság kapcsolatáról, a honfoglalásról és Attila haláláról is megtudhatunk érdekességeket. A kiállítás megtekinthető: 2022. augusz­tus 6. és szeptember 2. között Lépjünk be a hunok világába!

www.margitszigetiszinhaz.hu
Margitszigeti Víztorony-kilátó
08. 06. – 09. 02.