A félreismert Raffaello – Művészettörténeti dokumentumfilm a mozikban
2022. szeptember 07. /

A reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából a valaha volt legjelentősebb tárlatot rendezték meg munkáiból Rómában, és ezt a rendkívüli kiállítást az Exhibition on Screen művé­szeti ismeretterjesztő sorozat forgatócsoportja elsőként járhatta be. Ez a páratlanul átfogó tárlat
Raffaello Sanzio da Urbino életét és munkásságát több mint kétszáz kiállított remekművön – festményen, rajzon – keresztül mutatja be.
A Louvre-ból, az Uffiziből, a National Gallery of Artból vagy a Prado gyűjteményéből kölcsönzött, rendkívül gazdag anyag és a róla készült mozifilm arra tesz kísérletet, hogy érzékeltesse Raffaello szakmai jártasságának, képzelőerejének és zsenialitásának dimenzióit. A számos szakmai díjjal elismert rendező, Phil Grabsky friss szemmel tekint a reneszánsz óriásra, és kameráján keresztül feltárul, miért soroljuk Raffaellót máig a legnagyobb mesterek közé. A film kitér római korszakára, soha nem látott film­rész­le­tekkel szemlélteti az antik Róma szemléletformáló hatását, Néró aranypalotáját is bemutatva, melybe maga Raffaello is ellátogatott.

[kep3]

Raffaello jóval több volt, mint festő, a reneszánsz kor egyik legjelentősebb művésze volt, ám sokan félreértették vagy misztifikálták. A mostani páratlan életmű-kiállítás először foglalkozik munkásságának szinte teljes spektrumával, nemcsak ünnepelt festményeit és rajzait, hanem építészeti, költészeti, illetve szobor-, szőttes- és nyomatelőkészítő terveit is górcső alá veszi.
Az Exhibition on Screen: A félreismert Raffaello szeptember 15-től érkezik a hazai art mozikba, Buda­pes­ten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, és országszerte számos további helyszínen is bemutatják.