Koncertélmények a Várkert Bazárban
2022. szeptember 09. /

Szeptemberben két zenei különlegességgel is találkozhat a közönség egy csodálatos szabadtéri játszóhelyen, hiszen a Várkert Bazár nemcsak fantasztikus dunai panorámával, hanem a Műfajok találkozása szlogenhez illő kínálattal várja a zenei sokszínűség rajongóit. Különleges estnek ígér-
kezik Daniel Verstappen nemzetközi hírű belga zongoraművész koncertje, de a legendás Piramis együttes is megújult felállással tér vissza egykori sikereinek színhelyére.

A nemzetközi zenei élet egyik legizgalmasabb egyénisége, a belga Daniel Verstappen szeptember 10-én lép fel Budapesten a Reconnection című európai koncertturnéja keretében, a belga-magyar diplomáciai kap­cso­latok felvételének 100. évfordulóján. A virtuóz művész egyéni zon­go­raj­átékát szívesen ötvözi nagyzenekarral és elektronikával. Gazdag fényjátékkal kísért koncertjei minden korosztály és ízlésvilág számára különleges zenei élményt nyújtanak.
Amikor korábban nálunk járt, azonnal beleszeretett a megújuló Budavári Palotanegyed környezetébe. Kedveli a szabadtéri koncerteket, ami most igazán különleges lesz a történelmi atmoszférában. „A zenémmel a különböző embereket és a kultúrákat szeretném összekapcsolni, egy­faj­ta hidat kívánok építeni a zene nyelvén. Korokon átívelő zeneműveket komponálok, amelyeket a klasszikus zongorajáték és a modern, elek­tro­ni­kus hangzásvilág szimbiózisa jellemez. Erre törekszem a klasszikus zeneművek feldolgozása során is. Bach Toccatájának interpretációját is ennek szellemében készítettem, ami szintén hallható lesz” – árulta el előzetesen a zongoraművész.

[kep3]

Bár világszerte olyan népszerű művészekkel lép fel, mint Andrea Bocelli, Anastacia, John Miles, Gloria Estefan, Zuchero, a Simple Minds, Chaka Khan vagy Joe Jackson, Daniel Verstappen jól ismeri és nagyon szereti a magyar zenét. Sok darabot játszott hazai zeneszerzőktől, ismeri Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán muzsikáját, és a magyar népzene különleges ritmusa is felkeltette már az érdeklődését. Koncertje egyúttal a kultúrákat összekötő hidat is jelképezi, hiszen a belga zongoraművész mellett ezúttal két hazai kiválóságunk, Pejtsik Panna énekesnő és a VoiceStation énekegyüttes is fellép.
Az immáron 47 éve alakult Piramis együttes is visszatér szeptember 24-én hajdani legendás koncertjének helyszínére, az egykori Budai Ifjúsági Parkba. Egy egész generáció életérzése, hangulata elevenedik meg a Várkert Bazár nyárzáró eseményén, színpadon a korszakos zenekarral, köztük a klasszikus ötös két tagjával, Závodi Jánossal és Köves Miklóssal.
A Piramis közel másfél évtizedes jelenlegi felállásával 2019-ben is fellépett ugyanezen a pódiumon. Az akkori koncert apropója a „Nagy buli” 40. évfordulója lett volna, azonban a zenekar billentyűs-énekesének, Gallai Péternek halála tette szomorúan fájó, de egyben méltó emlékezéssé az estét. Gallai Péterrel utolsó közös, 2018-ban a MOM Sportban rögzített koncert felvétele idén került a boltok polcaira, de az új lemez anyagát szeptemberben a Várkert Bazárban végre élőben hallgathatják meg a rajongók. Becsület, Ha volna két életem, Szállj fel magasra!, Kóbor angyal, Ajándék – legendás dalok szólalnak meg egy legendás helyszínen, kihagyhatatlan, nagy bulit ígérve.