Vaszary: Az ismeretlen ismerős
2023. január 11. /

Vaszary János (1867-1939) a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja. Az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. Művészetét már kortársai, a kritikusok
és a művészettörténészek is nagyra értékelték. Képeinek színessége, a formálás magabiztossága és ereje, a nagy, szintetikus formalátás képessége tette őt művészként és tanárként is kora egyik legnagyobb hatású mesterévé.
A Magyar Nemzeti Galéria Vaszary: Az ismeretlen ismerős című időszaki kiállításán bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. 2016-ban ugyanis olyan képek kerültek elő a múzeum gyűjteményében, me­lyekről még a szakértő kurátoroknak sem volt korábban tudomásuk. Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan számos kísérőprogrammal, így többek között Gergely Mariann kurátori tárlatvezetéseivel, Eleni Korani műgyűjtő és Szurcsik József festőművész tárlatvezetéseivel, továbbá Kelen Anna művészettörténész és Gippert László főrestaurátor előa­dásaival is készül a múzeum.

Magyar Nemzeti Galéria
2023. 01. 15-ig