Égető témák a 19. Verzió Filmfesztiválon
2022. november 11. /

Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy a diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Mi történik a brazil esőerdőkben? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot? Világunk számtalan aktuális kérdésére és
égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon. A fesztivált november 8-20. között rendezik meg Budapesten és öt vidéki városban a mozikban, majd országszerte online.

A mai világban minden másodpercben záporoznak a szalagcímek, háborúk és katasztrófák hírei, aktivisták megmozdulásai, tüntetések százai, felemelő történetek, sikeres mozgalmak, amiket rövid ideig látunk, de egyre kevesebb időnk és lehetőségünk van mélyebben megér­teni őket. A Verzió immár 19. éve hív minket egy utazásra, hogy megismerjük a valóság különböző rétegeit, és globális és személyes történeteken keresztül közelebb kerüljünk a világunkhoz. Az idei kínálat is tele lesz bátor főszereplőkkel, és a Verzió meghívására a filmek elhivatott rendezőivel is lehet majd találkozni a fesztivál idején. Segítségükkel, valamint újságírók, aktivisták és akadémiai meghívottak részvételével elmerülhetünk a legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi témákban.
Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója így foglalta össze a Verzió küldetését: „A dokumentumfilmesek elkötelezett és gyakran vakmerő krónikások, akik sokszor komoly árat fizetnek azért, hogy a nézőknek lehetőségük legyen megismerni, kapcsolatba lépni és együttérezni. Szubjektív, magával ragadó munkáik értékes bizonyságtételei zaklatott korunknak, amelyek megnyitják a szíveket és az elméket.”
Az idei filmválogatás sok égető emberi jogi témát felölel a sajtószabadságtól a nőjogi témákon át a háborúk és elnyomás alatt élő emberek mindennapjaiig. A magyar versenyprogramban idén tíz friss alkotás lesz látható. Részletek: www.verzio.org