Bak Imre: Helyzetek – Művek 2004-2022
2023. március 09. /

Bak Imre a hazai neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kez­detektől meghatározta a hard-edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás. Lépésről lé­pés­re haladva keretezte újra és értelmezte át következetes gondolatmenetként kibomló festészetét,
a 60-as években a festészet utáni absztrakció, a 70-es években a kon­cep­tuális művészet, később egy posztmodern képiség kontextusában. A 2000-es évektől festészetét egyre inkább meghatározták a digitális látványok impulzusai és a posztmediális képiség.
A kiállítás első alkalommal tekinti át Bak 2004-2022 között alkotott sorozatait. Életművének erről a korszakáról korábban nem született áttekintés.
A tárlat ezt a hiányt igyekszik pótolni. A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kia­la­kuló újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválták. A kiállítás Bak Imrével szoros együttműködésben jött létre, ez az utolsó tárlat, amelynek lét­re­ho­zá­­sában a művész személyesen közreműködhetett.

Balatonfüred, Vaszary Galéria
05. 01-ig