Vaszary: Az ismeretlen ismerős
2023. július 19. /

A Magyar Nemzeti Galéria 2023. április 2-ig meghosszabbította a Vaszary: Az ismeretlen ismerős című kiállítást. A tárlaton bemutatásra kerülő mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára.
2016-ban, a költözés előkészítésének folyamatában kezdődött el a Galéria épületében őrzött teljes műtárgyanyag számbavétele. Ekkor bukkantak rá a művészettörténészek az egyik pinceraktár mélyén több évtizede meghúzódó két vászontekercsre, amelyek egyenként 20-20 Vaszary-olajfestményt rejtettek. A „lappangó” művekkel korábban nem találkoztak, sehol sem reprodukálták őket, még Vaszary életében sem, így feltételezhető, hogy közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe. Az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb 24 művet mutatja be a kiállítás.
A tárlathoz kapcsolódóan a múzeum számos kísérőprogrammal ké­szül: márciusban tárlatvezetést tart Kelen Anna művészettörténész, Dr. Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, valamint Szurcsik József festőművész. Az érdeklődők megismerhetik a Vaszary család történetét Géger Melinda művészet­tör­ténész előadásában, illetve a március 22-i, hosszított esti nyitvatartású Múzeum+ programon is számos érdekes programmal készül a Nemzeti Galéria.
Magyar Nemzeti Galéria
04. 02-ig