Fesztiváldíjas filmcsemegék a 13. Frankofón Filmnapok programjában
2023. március 10. /

Idén is nagyszerű válogatást láthatnak a mozirajongók a Frankofón Filmnapok keretében, amely március 2-tól kezdve a francia nyelvű kortárs filmtermés legjavát hozza el Budapestre és ország­szerte több nagyvárosba.
A március 2-12. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, Toldi Moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben megvalósuló fesztivál az Oscar-díjas The Artist – A némafilmes rendezőjének legújabb alkotásával, a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjével, a Csapó! című vígjátékkal veszi kezdetét. A következő 10 napban további 26 kortárs frankofón – francia, belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai – alkotást mu­tat­nak be, eredeti nyelven, magyar felirattal.
A Velencei, a Cannes-i, a Berlini és a Torontói Nemzetközi Film­fesz­tivál programjából több film és díjnyertes alkotás is szerepel a kí­nálatban. Többek között olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd a filmvásznon, mint Isabelle Huppert, François Cluzet, Chiara Mas­troianni, Matthieu Kassovitz, Virginie Efira, Charlotte Gainsbourg és Romain Duris, Louis Garrelt pedig rendezőként is megismerheti a ma­gyar közönség.
A 13. Frankofón Filmnapok kiemelt figyelmet szán a nőknek: több bemutatott filmben is fontos és központi szerepet játszanak: Annie és a harag, Dalva, Konyhafőnök, Jeanne-t mindenki szereti; és a női rendezők munkái is jelentős helyet foglalnak el a válogatásban.
A budapesti vetítések mellett a fesztivál országjáró körútra is indul: március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.