Díjnyertes filmdráma az örökbeadás érzelmi hullámvasútjáról
2023. Április 06. /

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetén keresz­tül. Az eddig csak fesztiválokon és egyedi vetítéseken elérhető filmet – amely tavaly a CineFest
fődíját, idén a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában a Magyar Filmkritikusok díját nyerte el – március végétől országszerte műsorra tűzik a mozik.

A Hat hét főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesany­jával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörül­mé­nyeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hathetes időszakot, amikor az életet adó anya még meg­gon­dolhatja magát.
A Román Katalin mellett Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna közreműködésével készült film magyarországi premierje a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. A fesztiválvetítéseken kívül eddig csak egyedi vetítéseken láthatta a közönség a filmet, és ezek a vetítések mind a nézők, mind a szakma körében nagy sikert arattak. A kritikusi kör elismerését legjobban a közelmúltban átadott Magyar Filmkritikusok díja testesíti meg: a Hat hét kapta legjobb női főszereplő díját és a legjobb filmnek járó B. Nagy László-díjat is.
A téma aktualitása és hiteles filmes ábrázolása miatt az alkotók különösen fontosnak tartják, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály is megismerje az alkotást, ezért kedvezményes csoportos vetí­té­sek szervezésével és oktatási segédanyagokkal segítik a pedagógusokat.