Idén már öt film versenyez a LUX közönségdíjért
2023. május 06. /

A LUX közönségdíjat az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia adja át minden évben, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben. A díj az európai film­művészetet ünnepli, célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye
az európai filmeket, továbbá felhívja a figyelmet az európai társadalmi, politikai és kulturális kérdésekre.
Az eddigi három helyett idén már öt film közül lehet választani, ami nagyobb változatosságot és több lehe­tőséget kínál. Az értékelési időszak is hosszabb, 2023. június 12-ig tart, mindössze két nappal a díjátadó ceremónia előtt zárul, így az utolsó pillanatban is változhat a nyertes kiléte. A nyertest az EP-képviselők és a közönség választják ki, mindkét csoport a szavazatok 50%-át adja.
Az idén jelölt alkotások a témák, megközelítések és vizuális megoldások széles választékát nyújtják. Carla Simón filmje, az Alcarrás Berlinben a legjobb film Arany Medve-díjával elismert, érzékeny filmdráma egy kis katalán faluban élő családról, amely minden nyarat a gyümölcsösük gondozásával tölt. A birtokkal kapcso­latos új tervek – az őszibarackfák kivágása és napelemek telepítése – azonban konfliktusokat okoznak a nagy, összetartó családban.
[kep3]
Emin Alper Burning Days című, török, francia, német, holland, görög, horvát és német koprodukcióban készült filmjében egy fiatal ügyész egy vízválsággal és politikai botrányokkal küzdő kisvárosba kerül, és belerángatják a helyi politikába, egyre nagyobb nyomást helyezve rá.
Lukas Dhont filmje, a belga, francia és holland koprodukcióban készült és a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját elnyert Közel egy megindító film a barátságról és a felelősségről. Főhőse két 13 éves fiú, Leo és Remi, akiknek barátsága hirtelen megszakad. A történtek megértésével küszködve Leo felkeresi Sophie-t, Remi édesanyját.
A szomorúság háromszöge, Ruben Östlund svéd, német, francia és brit koprodukcióban készült, az inf­luen­szerek és dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan tálaló, a jó ízlés határait feszegető, Arany Pálma-díjas filmje tarolt az Európai Filmdíj átadón is: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte.
João Pedro Rodrigues portugál és francia koprodukcióban készült, Will-o′-the-Wisp című filmje egy behatárolhatatlan műfajú zenés fantázia, amelyben Alfredo, Portugália trónörököse a halálos ágyán számol be tűzoltóként töltött fiatalkoráról, ahol beleszeretett kiképzőjébe, Alfonsóba. A jelölt filmek közül több alkotást is láthat a hazai közönség május 9-12. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának online kvízjátékán lehet nyerni.