Az új kenyér ünnepe Lorántffy Zsuzsanna sütőházában 2023. augusztus 13. / A sárospataki Rákóczi-vár egyik különlegessége a Vörös-torony szomszédságában a Sütőház. Az itt megépített kemence a vár méreteihez méltó. Kevesen tudják, hogy e hatalmas kemence egy kisebb kemencét rejt magában. Ebben sülnek évente több alkalommal a családi programok ínyencségei. Augusztus 20-án hagyománnyá vált program az új kenyér sütése. Jóízű múzeumpedagógiai programra várunk minden érdeklődőt! A kemencében sült házi kenyér minden évben sokakat vonz. Bízunk abban, hogy így lesz ez 2023. augusztus 20-án is. Előre elkészített, kovásszal készült, kiadagolt kenyértészta várja a látogatókat, amit kedvük szerint formázhatnak. Fél óra pihentetés után kerülnek a kenyérkék a kemencébe. A sütés alatt díjmentesen (állami ünnep augusztus 20.) megnézhetők a múzeum kiállításai (a Vörös-toronyban a tárlatvezetésért fizetni kell). A kezdést követve másfél-két órával a kemencében kisült kenyérkéket jóízűen elfogyaszthatják, vagy haza is vihetik készítőik. Időpont: 2023. augusztus 20., 10 órától 14 óráig A kisült kenyérkék átvehetők: 16 óráig Helyszín: MNM Rákóczi Múzeuma Sárospatak, Szent Erzsébet út 19. Belépődíj: 600 Ft/fő Jegyvásárlás: a múzeum pénztárában és online: https://jegy.mnm.hu/ További információ: www.rakoczimuzeum.hu Az új kenyér ünnepének emlékei a középkorig nyúlnak vissza. A magyar néphagyományban nagy jelentőséget tulajdonítottak a kenyérnek. Alapvető élelmiszernek, a legfontosabb tápláléknak, a termékenység és bőség szimbólumának tekintették. A kenyér megszegése előtt keresztet rajzoltak rá a kezükkel. Új házba kenyeret és sót vittek egészség- és bőségvarázsló céllal. Gyógyításban, tűzvész elhárításában is hatékonynak tartották. Az új búzából sütött első kenyér átadásának, megszegésének és megszentelésének rítusa napjainkig fontos szerepet kap augusztus 20-án, Szent István ünnepén. |