A 400 éves Tokió művészettörténete a mozivásznon
2023. október 09. /

Október 12-től érkezik a mozikba az Exhibition on Screen művészeti sorozat legújabb epizódja, amely az oxfordi Ashmolean Múzeum egyedülálló időszaki tárlatának bemutatásával páratlanul átfogó képet nyújt Japán fővárosának hitetlenül gazdag kultúrájáról.
[kep3]
Hokuszai és Hiroshige finom fametszeteitől kezdve a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, a filmművészeten át egészen a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig számos művészeti irányvonal megjelenik a filmben, amely mintegy dobbantóként használta a tematikus kiállítást Tokióba repítésünkhöz, hogy felfedezzük a város pezsgő művészeti életét.
A megkapóan illusztrált, háttérinformációk gazdag tárházát megosztó mozgókép egy olyan metropoliszról készült, mely négy évszázados történelme során folyamatosan pusztult-újjáépült, ezáltal a Föld egyik legé­lettelibb, legizgalmasabb városává vált.
David Bickerstaff, a film rendezője így nyilatkozott az alkotásról: „Japán teljesen mást gondol a művészetről, másként értelmezi azt, mint mi, jellemzően Nyugat-Európában. A művészi érzék és igény az élet megannyi apró mozzanatában megnyilvánul: ahogy ételeiket készítik, ahogy kertjüket alakítják, ahogy öltözködnek… Jóval szélesebb körben értelmezik, mindenre kiterjesztik a ’művészet’ fogalmát.”
A Tokió művészete című film Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos art moziban is bemutatják.