Polska Jazz Fesztivál a BMC Opus Jazz Clubjában
2023. november 05. /

A Polska Jazz Fesztivál idén tizenegyedik alkalommal hozza el az erős hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor nyitott szellemiségű lengyel jazz újítóit az Opus Jazz Club színpadára november 8. és 10. között, a BMC és a budapesti Lengyel Intézet szervezésében.
[kep3]
A fesztivált a Superminimalism kvintett nyitja november 8-án. Dalla­mok­ra összepontosító hangzásukat a jazz nyelvezete határozza meg, ám zenei világuk a kortárs és nagyzenekari zene hatásáról is árulkodik. Bár a formáció mindössze három éve alakult, máris több nemzetközi verseny nagydíjával büszkélkedhet.A november 9-én hallható USO 9001 trió a jazz talajáról rugaszkodik el; zenéjükben a hip-hop, a prog rock és a math rock hatásai éppúgy megférnek, mint a dobbeatek, a gitárdalok és a punkzenekarok attitűdje. A csapat mindebből a kortárs jazz sajátos verzióját teremti meg, első­sor­ban a hangzásra, a színekre és a közös alkotás folyamatára he­lyez­ve a hangsúlyt.
A lengyel színtér élvonalába tartozó Tomasz Chyła Quintet november 10-én látogat Budapestre. Koncert­jeiken az egyszerű formák és a dal­lamosság iránti érzék hihetetlenül kifejező, virtuóz szólókkal és közös improvizációkkal társul. Negyedik stú­dióalbumuk, a Music We Like To Dance To vibráló hangulata átizzítja a hallgató testét-lelkét, és észrevétlenül perdít táncra.
BMC – Opus Jazz Club
11. 08-10., 20h