Az Egri Bor Ünnepe – Július 11-13., Eger
2024. július 07. /

A XXVIII. Egri Bor Ünnepén Magyarország első védett eredetű borának, az immáron Hungarikum Egri Bikavérnek, fehér párjának, az Egri Csillagnak, valamint az egri védett eredetű boroknak a népszerűsítése valósul meg, hiszen a rendezvény kiemelt figyelmet fordít a kulturált borfogyasztás,
a fogyasztóval való közvetlen találkozás, a gasztronómia, az étel és a bor, illetve a kultúra kapcsolódási pontjaira.
[kep3]
A több helyszínen megvalósuló, széles tömegeket megmozgató, magas gasztronómiai értékű rendezvény tartalmának újszerű, egyedi megközelítése ötvözi a kulturális, a művészi, a közösségi és a tudományos mi­nő­séget. Nagy hangsúlyt fektet a társadalmi integrációra, az életminőségi programokra, a környe­zet­tu­da­tosságra, az ismeretterjesztésre, a közönség gasztronómiai, kulturális igényeinek megteremtésére annak érdekében, hogy a rendezvény jó hírnevét fenntartva a következő évekre is biztosítsa, illetve megalapozza a látogatottságot.
A szőlő- és bortermelők védőszentjének napja alkalmából díjazzák a legjobb borokat készítő borászokat, megválasztják az előző év legjobb szőlő- és bortermelőjét, borgasztronómusát. Vasárnap délelőtt a Szent Donát dűlőben „Donát bátyóhoz” a jó termésért, a rossz időjárás és a jégesők elkerüléséért elhangzó fohász több évszázados szép hagyománya évről évre egyre több embert vonz.