László király táltos paripája az Udvari Kamaraszínházban
2024. július 13. / Gáspár Kinga

Ilyen az, amikor egy merész vállalkozás zseniális eredményt hoz: a történelmi darabokra szako­so­dott Udvari Kamaraszínház ezúttal kikacsintott a felnőtt közönség soraiból, és a gyermekeket
lep­te meg egy különleges darabbal. No, nem ugrotta át az árnyékát, hiszen a Szigeti Réka dramaturg által írt és rendezett László király táltos paripája is történelmi témát dolgoz fel, gyermekhangra írva: Szent László legendáit fűzi egybe Szög, a király lova segítségével.

„Az előadásban Szent László-legendákat látunk, összefűzve. Több legenda maradt ránk abból az időből, azokból válogattam, és ezeket a legendákat a ló köti össze: ő az, aki mindig megosztja a gyerekekkel a saját titkos gondolatait, ki tud szólni a színpadról, beszélget a gazdájával, máskor pedig László király csak érzi az igazságát annak, amit a lova mondani akar neki. Mindig együtt próbálják megoldani a feladatokat, a kalandokat. Nagyon sok népmesei elemet használtam, például azt, ahogy találkozik László a lovával, és ahogy a ló táltos paripává válik” – mondja Szigeti Réka dramaturg, a darab szerzője, aki a darab részleteibe is betekintést enged.
„Bár nem hosszú, 45 perces előadásról van szó, rengeteg csavarnak, fogásnak kellett bekerülnie ahhoz, hogy a gyermekek számára vonzó, élvezhető legyen, és ne is vegyék észre, hogy elrepült az a három­negyed óra. Szög, Szent László lova a főszereplő, az ő látásmódján keresztül mutatjuk László királyt, aki Pál Péter alakításában éppen olyan lett, amilyennek a forrásokból ismerjük: fenséges, méltóságos, ma­gasz­tos, olyan uralkodó, aki minden helyzetben tudta használni a leleményességét, és mindig egységért fohászkodott a Jóistenhez. A Szöget, a lovat alakító Illés Dániel pedig végre megmutathatta játékosságát ebben a nagyon szerethető figurában” – osztja meg a darab részleteit Réka.

Különleges körülmények között született a László király táltos paripája: a szerző és asszisztense, Ficsor Eszter is gyermeket vár, Réka többgyermekes anyukaként, Eszter első kisbabájával várandós. „Kegyelmi állapotként élem meg, hogy éppen amikor érkezik még egy baba a családba, gyermekelőadást írhattam és rendezhettem. Egyfajta jelként fogom fel, remélem, hogy a kisbabámnak is jó emlékei lesznek az előa­dás­ról, akárcsak azoknak a gyerekeknek, akik látták. Megható volt látni, mekkora sikere van” – mondja Réka.

„Nagyon boldog voltam, amikor Réka felkért, hogy legyek az asszisztense a darab rendezésében. Mind­ket­ten babát várunk, és áldás, hogy első gyermekes anyukaként éppen egy gyerekelőadás készítésében vehettem részt, mert így, áldott állapotban még többet adhattam magamból a darab előkészületeihez. Pél­dául sokat dolgoztunk azon, hogy a gyermeki nézőpontot megtaláljuk, és tudjunk gyerekfejjel gondolkodni. Tudnunk kellett perspektívát váltani. Például zenészként nagyon fontosnak tartom azokat az egyszerű, fülbemászó dallamokat, amelyekre a gyerekek együtt tudnak mozogni a színészekkel. Hatalmas élmény volt látni, hogy menyire élvezték a gyerekek, amikor Szent László király és a lova toboroznak, és felviszik a gyerekeket a színpadra. Hét keresztgyermekem van, mindannyian ott voltak, és mai napig ezeket a dal­la­mokat dalolják” – mondja Ficsor Eszter rendezőasszisztens.

Üdítő színfolt az Udvari Kamaraszínház életében a László király táltos paripája, amely egyszerre tanít és szórakoztat, és valljuk be: felnőttként is örömmel veszünk részt a játékossággal tálalt tanulásban. Gye­rek­nek, szülőnek egyaránt csemege – fogyasszák egészséggel!