Szimpla piac
2015. szeptember 01. / IM

Süllyed a Zara-s szatyor mélyére a bio, sárga cukkini, nő a sor a csíraárus előtt. Ez nem egy fantasy-regény első sora, hanem a Kazinczy utcai valóság vasárnap délelőtt. A Szimpla biopiac akkora népszerűségnek örvend, hogy lassan kinövi a rendelkezésre álló helyet – tegyük hozzá, hogy reggel kilenckor még elég kényelmesen lehet mozogni, válogatni.

Tíz után azonban lassacskán felébrednek az egészségtudatos hipszterek, megtalálják a kapualjat a Lonely Planetet lóbáló turisták, özönlenek a pesti fiatalos háziasszonyok – a budai úri nép a szombati MOM piacon már megvette a saját sárga cukkinijét.
A kínálat sok tekintetben hajaz a máshol már szerencsére megszokott kézműves piacéra. Itt vannak a házi füstölésű húsokat áruló háztájiak, a friss tehén- és kecskesajtot áruló kézműves kistermelők, de akad jó pár érdekesség is. Ilyen például a különleges ízesítésű tökmagokat és tökmagból készült termékeket áruló házaspár vagy a már említett csíraárus is. Izgalmas kínálattal rukkolnak elő a lekvárkészítők, méztermelők is, a zöldség- és gyümölcsválaszték pedig egyenesen lenyűgöző. A piac minden héten lehetőséget ad egy-egy civil szervezetnek, társaságnak arra, hogy adománygyűjtés fejében ebédet készíthessenek, ott-jártunkkor épp a Tolkien Társaság ijesztő külsejű regényhősei kotyvasztottak valamit a kondérban; nem mertünk belenézni, biztos valami bájital volt. Bár az illata remek…
A piaci hangulat fokozásáról minden héten más-más együttes élő műsora gondoskodik. Dél körül aztán sietnek haza friss szerzeményeikkel az öntudatos vásárlók, rotyog máris a sárga cukkini főzelék, biocsírával. Ilyen egyszerű ez, akarom mondani, Szimpla.

Szimpla Kert
VII., Kazinczy u. 14.