Vilmos hercegék esküvőjének és II. Erzsébet gyémántjubileumi
ünnepségsorozatának orgonistái, valamint
az éteri hangok fiúkórusa Magyarországon!

2017. május 19. /

Királyi hatalmasságok zenei élményét hozza el a Filharmónia Magyarország: hamarosan hazánkba látogat az angyalhangú fiúkórus! Az angol kóruskultúra egyik legsikeresebb énekegyüttese, a Choir of New College Oxford az Egyházzenei Fesztivál keretében május 30-án Budapesten a Mátyás-templomban, június 2-án pedig a pécsi Bazilikában ad koncertet.

A Reformáció 500. évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország a protestáns anglikán egyházzene állócsillagait nyerte meg a jubileumi év ügyének. A fesztivál nyitó napján, május 30-án, kedden, 20.30-kor Budapesten a Mátyás-templomban, június 2-án, pénteken, 19.30-kor pedig Pécsett a Bazilikában csendülnek fel Weckmann, Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd művei.
A Choir of New College Oxford az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese. Azon kevés Oxbridge, azaz a két patinás egyetemváros, Oxford és Cambridge kórusai közé sorolható, melynek elődei a tizennegyedik századtól folyamatosan működnek. Alapítója a New College egyetemet is létrehívó William Wykeham. Kezdetben csak tizenhat fiú, korunkban már harminc szolgálja énekével az egyházközségét. A középkorban nemcsak az éneklés volt feladatuk, de a nagy társadalmi becsben álló egyetemi hallgatók is elszalajthatták a fiúkat egy-egy korsó sörért. Ma már a világ vezető kórusai között szerepelnek, repertoárjuk az egyházi zene minden területét felöleli: az anglikán egyház énekei, zsoltárai mellett Bach, Purcell, Palestrina, Fauré művei csendülnek fel éteri összhangzatokban. Napi kápolnai szolgálatok, stúdiófelvételek, valamint pódiumfellépések színesítik feladataikat. Szolgálatukért cserébe javadalmazást is kapnak, és nem utolsósorban ígéretes zenei pálya állhat előttük felnőttként is.
A kóristák egytől egyig tehetséges, az oxfordi régióban lakó, hét és tizenhárom év közötti fiúgyermekek lehetnek. Minden januárban szerveznek meghallgatást a leendő új tagok számára. A kórus legfőbb ismertetőjegye egy olyan „csengő” hangzás, melyet a kisfiúk által énekelt szoprán- és alt-szólamok tesznek különlegessé, valamint az az energia, mely minden színpadi és muzikális előadásukban megmutatkozik. A kórus által nyújtott különleges zenei élmény ma már az egész világon megismerhető, felemelő élményeket nyújtó koncertjeikkel járják a világot, de a templomukban az istentiszteletek alatti liturgiában is közreműködnek, így a betérők az egyetemi szemeszterekben az esti imádságoknál hallhatják az angyali hangok kórusát.
Munkájuk elismeréseképpen számos presztízsértékű díjat és fontos jelölést is magukénak tudhatnak, valamint sikerüket az is jelzi, hogy körülbelül 80 CD-felvételt készítettek, s nevük mára már az egész világon ismert. A kórus karnagya és művészeti vezetője Robert Quinney orgonaművész, egyetemi docens, akinek munkája többfajta tevékenységi kört felölel, mint egy átlag művészé: feldatata a kórus napi szintű irányítása és képzése, valamint a hallgatók tanítása és vizsgáztatása is a nagy múltú kampuszon. A közönség mint a Westminster Abbey orgonaművészét ismerheti Quinneyt, de ő volt az, aki 2011 áprilisában Cambridge hercegének és hercegnéjének, azaz Vilmos herceg és Kate Middleton hercegné esküvőjén is muzsikált, így is nyomot hagyva a történelemkönyvekben. Becslések szerint csaknem kétmilliárd ember figyelte az esküvőt és az orgonaművész csodálatos játékát a televíziós közvetítésnek köszönhetően.
Orgonán közreműködik Timothy Wakerell, aki szintén nem akármilyen nemzeti eseményeken csillogtathatta meg tudását élő televízióközvetítések közepette: ő volt az, aki Margaret Thatcher bárónő temetésén és II. Erzsébet gyémántjubileumi ünnepségsorozatán is orgonált.
Bár a fesztivál idén a református egyház zenéjét helyezi a középpontba a Reformáció 500. évfordulója alkalmából, s mint az köztudott, az oxfordi kórus az anglikán egyházhoz, azaz a protestantizmus egyik ágához tartozik, tehát rokonságban van az evangélikus és református egyházakkal. Hazánkba hozott műsorkínálatukkal is részben ehhez igazodnak majd.