BRKLYN
2018. február 12. / Bóta Gábor

Nehéz dolog mit kitalálni az igencsak pörgős Gozsdu Udvartól két percnyire, ahol temérdek fiatal tölti az időt, nagyokat iszik és eszik. Nyüzsgő, bulizós hely, de nem biztos, hogy az ottani gasztronómia a topon van. Kicsit távolabb, a BRKLYN nevű helyen azt találták ki, hogy lesz minőségi gasztronómia, de buli is. Azt mondja Krausz Gábor séf, aki a Séfek séfe című tévéműsor zsűritagjaként országos ismertségre tett szert, hogy este minőségi vacsorát adnak hatvan-hetven embernek, azután pedig félreteszik az asztalokat, és jöhetnek akár négyszázan, négyszázötvenen is táncolni, bulizni.

Úgy gondolja, hogy Magyarországon az emberek rendszerint máshová mennek jót enni, és máshová szórakozni. Ők most össze akarják hozni ezt a kettőt. Gábor csaknem tíz évig dolgozott Londonban, és ott látta, hogy afféle népek kohójaként szinte minden utcasarkon más-más kultúra képviselteti magát. A BRKLYN is magába olvaszt sok mindent, azt például nem nehéz kitalálni, hogy New York Brooklyn városrésze megihlette, ahogy Los Angeles, Berlin, Tel-Aviv ugyancsak. Az egész étterem szinte kirakatban van, hatalmas ablakokon keresztül kívülről is át lehet látni csaknem az egészet. Belül pedig dominál egy jókora, hangulatosan megvilágított bárpult, jelezve, hogy éjszakai szórakozóhelyről is szó van.
Természetesen nincs fehér abrosz, nincs semmi előkelősködős fakszni, laza helyről van szó, a minket kiszolgáló pincér is oldott, közvetlen. Ettől azonban még a tálalás igényesen gusztusos, szép formájúak a tányérok, de például a hamburger mutatós, fekete palatáblán érkezik. Még nincs meg a teljes ételválaszték, néhány fogással bővíteni akarják a kínálatot, de ide nem szükséges túl nagy étlap.
A séf úr azért jött haza Londonból, mert rendkívül csábító ajánlatot kapott a Zona étteremtől, ami előtte az év étterme lett. Itt irányíthatta a konyhai hadműveleteket, majd amikor úgy érezte, hogy mégsem egészen abba az irányba mennek a dolgok, ahogyan elképzelte, átszegődött a Bestiába. Ez különben szintén az étterem, a bár, a szórakozóhely sajátos fúziója, vagyis már egyáltalán nem áll messze a most megvalósítandó céloktól.
A honlapon arról írnak, hogy Krausz Gábornak heavy metal ételei vannak, hogy ez mit is jelent pontosan, arra nem sikerült rájönnöm, de az biztos, miközben viszonylag egyszerűek, hiszen itt fine dining módon nem lehet elmerülni a részletekben, van bennük ötlet, fantázia. Jól mutatnak és remek az ízük is. Akár trendinek is nevezhetők. Az előételek ajánlhatók azoknak is, akik nem akarnak sokat enni, de esetleg sokat akarnak inni. Az olasz illetőségű arancini lényegében pirospozsgásra sütött rizottógolyó, lágy és kellemes. Paradicsom, markánsan füstölt cheddar és rukkola dukál hozzá. Hogy a világ egészen más tájáról is kóstoljunk valamit, megízleljük az amerikai származású Mac & Cheese-t, ami lényegében sajtos tészta, de egészen másmilyen, mint ahogy nálunk készítik. A sűrű csicsókakrémleves esetében sütőtök és tökmagolaj fokozza az amúgy is jó hatást.

A rozéra sült, igézően puha kacsamellet édesburgonya, fekete szezám, vaníliás paszternákpüré teszi teljessé. A gnocchi vargányával, spenóttal és szarvasgombaolajjal társul. Különlegesség az a burger, aminél nem zsemlébe, hanem bagelbe kerül a hús, nagyon ízletes hozzá a lilahagymalekvár. Pazar, hogy nem sült krumpli kerül mellé, hanem répából készült, roppanós chips. Gluténmentes mandulalisztből csinálják a csokis piskótát, csoki mousse, mascarpone hab, armanacos aszaltszilva-püré, szárított mák adja ki a finom kompozíciót.
A BRKLYN feltörekvő hely, jó kezdőlökettel, várjuk a kiteljesedést!

VII., Kazinczy u. 48.