Homérosz, Szapphó, Bob Dylan
2018. január 08. /

Az I’m Not There – Bob Dylan életei című film többszörös szereposztással készült, hét színész mutatta meg Dylan életének és zenei pályafutásának egy-egy oldalát. Az ötlet telitalálat, Dylan tényleg beskatulyázhatatlan. Eredeti nevén Robert Allen Zimmerman túlzás nélkül új értelmet és tartalmat adott a könnyűzenének.

Képzőművészek és előadók merítettek ihletet a műveiből. Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte tavaly az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, ami világszerte nagy visszhangot váltott ki. Az indoklás szerint a világhírű énekes – aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában – új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. A bejelentést követően Sara Danius, az Akadémia főtitkára az angol nyelvű költői tradíció kiemelkedő képviselőjének nevezte Bob Dylant, és Homéroszhoz vagy Szapphóhoz hasonlította, akik előadásra – gyakran hangszerekkel kísért előadásra – szánt költői szövegeket írtak.
Barna Imre harminc évvel ezelőtt megjelent Dylan könyve, amit idén nyáron újra kiadott az Európa Kiadó, ma éppen olyan letehetetlen olvasmány, mint első megjelenése idején volt.

Barna Imre: Bob Dylan – Dal, szöveg, póz
Európa Könyvkiadó, 2017
416 oldal / 3690 Ft