A lekvár úgy ragasztja össze a családot, mint a puszedlit 2018. január 08. / A cím Saly Noémi leleménye, és nincs okunk kételkedni benne, hogy minden szava igaz. A befőzés olyan munka, ami közösséget is épít. Az egész család, de legalább a mamák és a gyerekek számára remek elfoglaltság. Azért is érdemes befőzni, mert a bolti lekvárok 90 százaléka ipari vacak, a maradék pedig méregdrága ahhoz képest, amibe a házi lekvár kerül. Saly Noémi szépséges képekkel illusztrált könyvéből kiderül, mi mindent lehet kiváló alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből varázsolni; hogy mire való a vágódeszka, a vájdling és az éles kiskés, na meg persze a nagy lábos, a merőkanál, a szűrőkanál, az üvegek és a celofán. Régen természetes volt, hogy a háziasszony a hosszú télre, ünnepekre vagy vendégségre készülve nem jött zavarba. Miért ne cselekedhetnénk mi is nagyanyáink jól bevált gyakorlata szerint? Semmiről nem maradtunk le, máris nekiállhatunk, hogy Saly Noémi receptje szerint készítsünk mondjuk egy pompás banándzsemet. Saly Noémi: Spájz Heti Válasz Kiadó, 2017 160 oldal / 3300 Ft |