Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nagykorú lett a PanyolaFeszt – A rendezvény 18 éves
2024-06. szám

Gyermekzsivaj, néptáncosok, népzenészek, fúvósok, világzene, kerékpártúra, szatmári ételek és remek hangulat tölti meg minden augusztus első hétvégéjén Panyola utcáit immáron 18 éve. Idén sem lesz másképp, hiszen már lázasan folyik a szervezés. Muhari Zoltánt, Panyola
polgármesterét, az esemény főszervezőjét kérdeztük az idei fesztiválról.

M. Z.: Felnőtt lett a fesztiválunk. Generációk nőttek fel ezen az ese­ményen, és talán mi is. Egy 500 fős kis faluban, a keleti határhoz kö­zel nagy dolognak számít, ha egy rendezvény ennyi időt megél. Talán mi is ezzel együtt váltunk felnőtté. Minden esztendőben szerettünk volna olyan kulturális csemegét adni, ahol mindenki jól érzi magát. A kezdetekben megjelent babakocsis gyerekek fiatal felnőttekké váltak, ma már ezek az ifjak önállóan jönnek hozzánk, nagykorúak lettek a fesz­tiválunkkal egy időben. Nekem is felnőttek a gyermekeim, mindig jó érzéssel tölt el, ha az emlékeim között idézzük fel a feszti­vál­hangulatot. Panyola ebben is segített. Megtanított minket értéket teremteni a meglévő szatmári értékeink megőrzésével. Minden évben törekedtünk olyan programot kínálni, ahol családok közösen minőségi kulturális élményt kapnak.

Hogyan lehet a fesztivált évről évre színesíteni, mindig valamilyen új elemmel megtölteni?
M. Z.: Kell, hogy adjunk minden esztendőben valamilyen újdonságot, picit eltérjen az előző évtől, hogy olyan emléket vihessen haza az ide érkező, hogy érdemes volt újra „...hazajönni” – ahogy hirdetjük szlogenünkkel. Igyekszünk a vidék értékes látnivalóit is beépíteni programunkba. Mindig olyan elemeket találni, amelyekkel a természeti értékeinket, a vidéki hangulat báját is felfedezheti a hozzánk érkező. Büszkék vagyunk arra, hogy 2024-ben a Beregi Kör lett az év kerékpártúrája, a fesztiválozóink idei legnagyobb turisztikai eseményünket is felfedezhetik, megcsodálhatják a Bereg szépségét. De nemcsak a bringásoknak ajánlunk kiváló programot, hanem a gyerekeknek is. Idén is külön figyelmet szentelünk a diófás ligetünkben a gyermekeknek, ahol szinte egész nap aktív programot kapnak a gyerkőcök népi játszótérrel, a Kuckó Művésztanyával, kézműves foglalkozásokkal a nádudvari kézművesek segítségével, a Meseszó Egyesület programjaival. Nem maradhat el a kicsiknek szóló Kertmozi, ahol a papírdobozokból készített autókból nézik a gyerekek a meséket. Lesz lovasbemutató és íjászkodás a Szamos-parton, Palaj-Party a Tiszán, ahol a Kelet Brass Band ad fergeteges koncertet az érintetlen Tisza-parton fürdőzőknek, napozóknak. A legendás Kaláka együttes Kaláka 55 című koncertje elrepít mindenkit egy csodás időutazásra. A műsor válogatás a körülbelül 50 lemezen szereplő, 300 költő verseire írott 1300 dalból, hisz a Kaláka verseket énekel, életkortól függetlenül minden generációnak. Nagy örömünkre ismét fellép nálunk a Fitos Dezső Társulat, idén a Taven baxtale! című műsort hozza el színpadunkra. Különleges helyszínünk a Levendula porta, ahol fellép az ifj. Balázs Elemér – Lugosi Ali duó, és Fabók Mancsi Báb­szín­háza is remek előadást ígér. Külön programot biztosít a Helyipiac.hu Egyesület a NEA támogatásával a Gömbjuhar Kisszínpadon, ahol fellép a Kucu Banda, a Kacaj zenekar, a Kelet Brass Band, Heit Lóri zenekara és még sokan mások. Másik fő támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap, aminek a rendezvényünk nagyszínpadán látható produkciókat köszönhetjük, mint a Kaláka, a Fitos Dezső Társulat, a Fanfara Complexa, a Zűrös Banda, és itt adnak néptáncelőadást a nagyecsedi és nádudvari együttesek is.
hirdetés

Miért szeretnek Panyolára jönni az ide érkező vendégek?
M. Z.: Mi nem korosztályokat szerettünk volna szórakoztatni, hanem családokat, baráti társaságokat. Adott a gyönyörű vidéki, még szinte érintetlen környezet, erre építkezünk. Aki ide eljön, az lelassul, megkapja a flow-érzést, helyi termékekből fogyaszt, amelyeket az itt élő emberek készítenek, főznek a fesztiváltéren sorban. A jókedvet és a hangulatot elősegíti a híres panyolai pálinka. A falu közepén alakítottuk ki fesztiválterünket, amely a legjobb találkozópont. Közvetlenül mellette van a diófákkal árnyalt játszótér és körülötte a gyermekprogramok, ezért nem kell a gyermekeket félteni, mert a különböző korosztályok együtt tudnak fesztiválozni. Nekünk fontos, hogy ezeket a lehetőségeket együtt, egy közösségként éljük meg a vendégeinkkel, hiszen 18 éve azonos a jelmondatunk: „…mintha hazajönnél”.

www.panyolafeszt.hu
Facebook: PanyolaFeszt


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor