Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Meglepetések, ősbemutatók a miskolci színház következő évadában
2024-06. szám

Kihirdette 2024-2025-ös évadát a Miskolci Nemzeti Színház, a bemutatók között több meglepetés produkció is várja a közönséget. Interjú Béres Attila igazgatóval.

Milyen gondolatokkal indulnak neki a 201. évadnak?
B. A.: Az elmúlt tíz évben a nézői visszajelzések alapján sikerült megtartanunk azt a műfaji sokszínűséget és minőséget, amit egy évtizede célul tűztünk ki magunk elé. A 2024-2025-ös évad a következő tíz év első évada – remélem. Bízom benne, hogy még sokáig folytathatjuk a Művészeti Tanáccsal közösen a munkát, hiszen ezt csak együtt érdemes.

Három játszóhelyük is van, ahol különböző műfajú előadásokkal talál­koz­hat a közönség. A Nagyszínház mondható a klasszikusok hely­szí­né­nek, a Kamaraszínház a klasszikusok mellett kortárs előadásoknak is helyet ad, a Játékszín pedig abszolút a kortárs vagy kísérletező színházi előadások otthona. Mivel készülnek a Nagyszínházban?
B. A.: Szőcs Artur a Csókos asszony operettet viszi színre, melynek próbái már javában folynak, sőt, ilyenkor évad végén kvázi „készre csi­nál­juk” az előadást, hogy szeptemberben már csak pár felújítópróbára legyen szükség, hogy mihamarabb megtarthassuk a bemutatót. Az ünnepi 200. évadban tizenhárom bemutatónk volt, és jövőre is ugyanennyivel készülünk, így feszített a tempó még az évad végén is. Shakespeare klasszikusa, a Rómeó és Júlia is látható lesz a Nagyszínház színpadán, egy kis meglepetéssel, melyet egyelőre még nem árulok el; ezt jómagam fogom rendezni. Keszég László a Primadonnák című bohózattal örvendezteti meg a közönséget, amit biztos vagyok benne, hogy legalább annyira szeretni fognak, mint az idei Kölcsönlakást. Szabó Máté és Cser Ádám szintén készül egy „kis” meglepetéssel: a Bajazzók operával egyazon estén az Atelier című operának lesz ősbemutatója, melynek szerzője maga a színház zeneigazgatója, Cser Ádám. A produkció egy színházi előadás születését mutatja be, annak minden varázslatos, erőt próbáló és felemelő pillanatával. Ez a háttéresemény-kavalkád különös módon találkozik majd a Bajazzókkal is. Rusznyák Gábor ismét feje tetejére állítja a társulatot, méghozzá a Marat/Sade című előadással, mely Peter Weiss és Richard Peaslee zenés színműve. Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása a charentoni elmegyógyintézet la­kóinak előadásában, De Sade úr rendezésében alcímet viseli a darab, a két címszerepben pedig Harsányi Attilát és Rózsa Krisztiánt láthatja a közönség.

A Kamaraszínházban is mindig izgalmas repertoárral várja a miskolci színház a közönséget. A következő évadban miket láthatnak a nézők?
B. A.: Ascher Tamás Kossuth- és Jászai-díjas rendező A Nyugat császára című rémbohózatot viszi színre a Kamaraszínházban. Legutóbb a Gyévuskát rendezte nálunk, előtte pedig a Hazatérést vitte színre. Úgy tapasztaltuk, hogy megszerette az ő rendezéseit a miskolci közönség, és biztos vagyok benne, hogy a jövő évad előadása is siker lesz. Markó Róbert szintén visszatérő rendezőnk, néhány éve a Hamupipőkét állította színpadra, most pedig a Lúdas Matyi zenés mesejátékot rendezi a következő évadban Miskolcon. A Miskolci Balett két előadással készül: az ifjabbak a Háry Jánost élvezhetik táncjáték formájában, az idősebb tánckedvelők pedig a Mayerling előadásban gyönyörködhetnek Kozma Attila koreográfiájában. Weöres Sándor A kétfejű fenevad című művét állítja színpadra Szőcs Artur, Keszég László és Lőrinczy Attila dramaturg pedig igencsak váratlan dologgal készülnek a nézőknek: megírták Az üvegcipő folytatását Az üvegcipőn túl avagy mi történt azután, hogy Irma meghódította Sipos úr szívét? címmel! Molnár Ferenc történetének lezárása nem hagyta nyugodni a dramaturgot, ezért a rendezővel úgy döntöttek, tovább foly­tat­ják Irma, Sipos úr, no meg Adél és Császár Pál történetét. Szabó Máté Az öngyilkos című fergeteges komédiát viszi színre.
hirdetés


A Játékszínben az utóbbi időben nagyon erős előadásokkal készült a színház, három Ibsen-darabot is bemutattak az évek során, melyeket mind nagy sikerrel játszanak. A 201. évad mit tartogat a Játékszín nézőinek?
B. A.: Habár idén nem Ibsen-darabbal készülünk, meg vagyok róla győződve, hogy a következő évad be­mu­tatója méltón illeszkedik majd ebbe a sorba. Rusznyák Gábor A pók hálójában című kortárs színművet viszi a Játékszín színpadára, melynek szerzője Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, a bukaresti művészszínház, a Bulandra vezető dramaturgja. Már láttam a főpróbák egyikét, és azt kell mondanom, a nézők most sem fognak csalódni.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor