Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Megújulásra képes hagyományőrzés mesterfokon
– Beszélgetés Both Miklóssal, a Hagyományok Háza főigazgatójával

2024-06. szám

„Folyamatosan meg kell újulnunk azért, hogy ugyanazok tudjunk maradni” – fogalmaz Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, akit egyebek mellett arról kérdeztünk, miért volt indokolt az intézmény újjászervezése és arculatváltása. A főigazgató bemutatta a nemzetközi szinten is elismert
népzeneoktató platformot, a Folk_ME nevű digitális innovációt, és a nemrég meghir­detett új évadról is mesélt.

A Hagyományok Háza arculatának megújítása miért vált időszerűvé?
B. M.: Folyamatosan meg kell megújulnunk azért, hogy ugyanazok tud­junk maradni. A szakmai irányvonalak és a fő cél változatlan. Új arculatra azért volt szükség, mert azt láttuk, hogy a nemzetközi térben és Magyar­országon egyaránt sokat változtak azok a vizuális megje­le­nések, amelyek alapján egy kiemelt, országos és a határokon átnyúló hatókörű kulturális intézménynek ki kell néznie. Hét nagy, leginkább a kultúra területén dolgo­zó céget versenyeztettünk, majd a teljes vezető­séggel közösen döntöttük el, hogy melyik irányba menjünk.

És hogyan történt az újjászervezés? Milyen vízió mentén zajlott?
B. M.: A szakmai megújulást egy fentről lefelé történő építkezéssel indítottuk. Hetente összehívtam a szakmai vezetőket, hogy közösen meghatározzuk, mely társadalmi rétegekkel szeretnénk kapcsolatot kialakítani és milyen módszerekkel kívánjuk őket elérni. Ezen felül azt is kidolgoztuk, hogy tevékenységeinket hogyan rendszerezzük egy logikus és koherens struktúrába. Meghatároztuk a vízió-missziót, mely nem csupán az intézményi tevé­kenységeket szinkronizálja, hanem világos irányvonalat is kijelöl a működés számára. A Hagyományok Háza sokrétű feladatai – műfajait tekintve a néptánc, a népzene, a népi kézművesség és az élőszavas népmesemondás, míg tevékenységeit tekintve előadóművészet, kutatás, képzés, koordináció, minősítés, komplex közösségi élmény – összetett megközelítéseket igényelnek. Ezen komplexitás összefűzése szükségessé tette egy átfogóbb stratégia kidolgozását. Ez kiemelten foglalkozik a tevékenységeink címkézésével és logikus strukturálásával, ezáltal biztosítva egy átfogó és kontrollálható rendszer kialakítását, amely hozzájárul az intézmény hosszú távú céljainak eléréséhez.

A Hagyományok Háza új fejlesztéseivel rámutatott arra, hogy a népzene oktatásában is elengedhetetlen a digitalizáció. Az intézmény nemrég tette közzé online felületeit, fejlesztéseit, amelyek megkönnyítik a zené­szek, a népzeneoktatók és a zenetanulás iránt érdeklődők fejlődését, munkáját, tanulását. A nemzet­közileg is nagy visszhangot kapott Folk_ME a Kárpát-medence legnagyobb online népzeneoktató plat­form­jának számít, de a feltöltött anyagok számát tekintve benne van a világ élvonalában is! Mesélne erről az innovációról?
B. M.: A Hagyományok Háza stratégiájában nagy hangsúlyt fektetünk a digitalizációra. Jelentős információ és tudás van jelen az archívumunkban, ezek korszerű megjelenítése, elérhetővé tétele nagyon fontos. Ezen a területen sok eredményünk van, de ugyanannyi a megoldásra váró probléma is. A kultúra területén több­ször ütközünk abba a problémába, hogy az adatbázisaink zártak vagy nem korszerűek, nem kereshetőek jól, ez pedig nagyban hátráltatja a kutatást és a szakemberek munkáját. Tudnunk kell olyan típusú adatbázisokat, honlapokat üzemeltetni, ahonnan gyorsan jó minőségű információt tudnak nyerni az emberek. Ez az egyik megfontolás. Másrészről szakemberhiány van ezen a területen, azaz sokkal több a képzési igény, mint amennyit el tudunk látni. Olyan optimalizációs útvonalakat kellett keresnünk, amelyeken keresztül ki tudjuk elégíteni ezt az igényt. Az automatizált tudásátadás irányában is elkezdtünk működni, ez azt jelenti, hogy a hagyományos népzenei tartalmakat digitális formában tettük hozzá­fér­hetővé. A honlapokon keresztül jól értelmezhető segédanyagokat kapnak az emberek, ami természetesen nem váltja ki a személyes oktatást, viszont nagy mértékben segíti azt. Ebben a portfólióban a Hagyo­mányok Háza mind a kézművesség, mind a zene, mind a tánc területén éllovas szeretne lenni az elkövetkező években. A platform bemutatásakor tíz országból érkeztek hozzánk szakemberek, nagy sikere volt, ami örömmel tölt el, ahogyan az is, hogy több meghívást is kaptunk ezzel kapcsolatban.

Miért tartja fontosnak a nemzetköziséget?
B. M.: A népművészethez való viszony, annak dilemmái a képzés, a kutatás, az előadó- és alkotóművészet területén eléggé hasonlóak. Például egy lengyel népzenei szakember sokszor hasonló problémákkal küzd, mint egy magyar. Ilyen értelemben, amikor arról beszélek, hogy szakemberhiány van, az arra is vonatkozik, hogy a közös gondolkodásban is hiány van. Tartalom tekintetében a Kárpát-medencére fókuszálunk, de feltett célom volt, hogy a módszertani kérdésekben, keretrendszerek tekintetében nyissunk a nemzetközi tér felé, ezért tartottuk meg a programokat angol nyelven is. Szerettük volna, hogy elinduljon egy olyan típusú építkezés, ami a Hagyományok Háza munkáját, a magyar népművészet eredményeit nemzetközi szinten is terjeszti.
hirdetés

A Folk_ME tanároknak, diákoknak, amatőr zenészeknek nyújt egyedülálló lehetőségeket. A kutatásokat is segítheti?
B. M.: Igen. Egyszerűen elmagyarázva a felület működését, amikor egy ilyen oktatóanyagban szól egy zenekar, mondjuk egy cimbalom, egy bőgő, egy brácsa és egy hegedű, akkor ki-be tudjuk kapcsolgatni a hangszereseket. Ha csak a cimbalmot akarom hallgatni, akkor csak azt kapcsolom be, rá is tudunk közelíteni, meg tudjuk nézni, mit játszanak a zenész kezei, sőt le is tudjuk lassítani úgy, hogy közben nem rángat a képernyő. Azaz pontosan meg tudjuk nézni, hogyan épül fel a zenei szövet. A kutatás eredményei is mellé vannak társítva, így az eredeti gyűjtéseket is meg tudjuk hallgatni. Ez generálja a kutatási területeket, az oktatást, és generálja az előadóművészetet is.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sokszínű programok a Hagyományok Háza 2024/25-ös évadában

A Hagyományok Háza új évadában látható a Magyar Állami Népi Együttes nagy ívű zenei tablója, a Nagyvárosi Vándorok, a népszerű Kodály-műveket felidéző Tánckánon, a történeti távlatokat nyitó Kolozsvári piactéren, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító Hajnali hold, az idén bemutatott Esti dal és a megújult Édeskeserű is. Ebből az évadból sem maradhatnak ki Paár Julcsi nagy sikerű gyerekelőadásai, és folytatódnak a Hagyományok Háza népszerű előadássorozatai, a Fókuszban a koreográfusok és a Mesterek és tanítványok. Emellett a mostani évadban is találkozhatunk a határon túli hivatásos magyar néptáncegyütteseknek lehetőséget adó Határtalan táncfőváros programmal is.
A Magyar Állami Népi Együttes fontosnak tartja, hogy a táncos előadások mellett a zenekar is szerepet kapjon, ezért a 2024 őszi/2025 tavaszi évadban Zenészportrék címmel indítanak új sorozatot, és a 2025-ben 25 éves jubileumát ünneplő Naplegenda színpadra állítását is tervezik.
A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum két időszakos tárlatot is nyit július közepén. A Játéktól a mesterségig kiállítás hagyományos kézműves szakképzések hallgatóinak munkáit mutatja be, míg a Gyöngyélet – Népi ékszer a 21. században című tárlaton népi iparművészek és designerek népi motívumok ihlette ékszereit lehet megcsodálni.

A Hagyományok Háza programjai a hagyomanyokhaza.hu oldalon, a Folk_ME népzeneoktató felület pedig a folk-me.com linken érhető el.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor